Terkini

Pengganas PKK Menyerang Tentera Turki Menggunakan Senjata Yang Dibekalkan Oleh AS

Senjata yang digunakan oleh pengganas dari Kurdistan (PKK) untuk menewaskan tentera Turki dalam serangan terbaru di Tal Rifat Syria, dan Hakkari dan Şırnak Turki semuanya dibekalkan oleh A.S. menurut sumber risikan.Menurut sumber yang sama, pengganas PKK menggunakan senjata dan peluru yang "canggih" untuk menjalankan serangan kerana mendapati bahawa kumpulan pengganas mempunyai keupayaan "penglihatan malam", dan merancang serangan dengan menggunakan senjata berpandu ketepatan.


Pengganas PKK kini menggunakan peralatan canggih seperti kamera termal, senapang sniper dengan kadar kebakaran yang lebih berkesan walaupun pada waktu malam serta teropong penglihatan malam menurut sumber risikan.Senjata ini turut digunakan untuk melawan tentera Turki di utara Iraq dan Syria di mana peralatan ketenteraan itu telah diedarkan oleh A.S. kepada pengganas PKK untuk melawan tentera Turki baru-baru ini.


Turut diberitahu pengganas PKK / YPG juga mempunyai sistem peluru berpandu generasi ke-4 seperti ATGM Spike yang dibuat oleh Israel dan Manpads dan Cougar MRAP yang dibuat A.S. namun berdasarkan kelengkapan yang mereka miliki sekarang ini berkemungkinan akan menyukarkan lagi tentera Turki untuk menakluk negeri Syria dan melakukan misi bantuan kemanusian.


A.S. terus mengerahkan senjata baru kepada pengganas, terutama PKK / PYD-YPG, walaupun berjanji untuk mengambil senjata yang diberikan kepada kumpulan pengganas di Syria utara.


Walaupun tarikh yang ditetapkan untuk pengunduran pasukan Amerika dari Syria telah berlalu,tentera A.S. sepatutnya semakin berkurangan di Syria dan hanya tinggal adalah pejuang pengganas (PKK).


Namun sebaliknya, 300 trak dihantar ke kawasan yang dikuasai oleh pengganas YPG / PKK di Syria dari sempadan Iraq pada awal dan akhir Februari yang didapati kandungannya adalah senjata canggih.


Pada 4 Feb, A.S. menghantar hampir 150 buah trak kenderaan dan kelengkapan berperisai ke depots milik YPG / PKK di kampung Harab Isk dan Sarrin.


Turki mengkritik AS kerana telah bekerjasama dan membekalkan senjata dan peluru kepada pengganas YPG / PKK, dengan alasan bertujuan untuk mengalahkan kumpulan pengganas Daesh. Pegawai Turki berhujah bahawa menggunakan satu kumpulan pengganas untuk memerangi yang lain tidak masuk akal.


Dalam kempen keganasan selama lebih 30 tahun menentang Turki, PKK telah membunuh sekitar 40,000 nyawa, termasuk wanita dan kanak-kanak di Syria tanpa belas kasihan.


Share this:

Catat Ulasan

 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)