Terkini

Pelbagai

Artikel Terbaru

Rangkaian Media Sosial Google+ Akan Dihentikan Tidak Lama Lagi

8:04:00 PG

Google membuat pengumuman bahawa statistik penggunaan yang rendah tidak dapat mengekalkan produk itu.



Pada 2 April, kesemua data foto dan video pengguna di Google+ akan dipadam serta merta sementara itu sila pastikan ia sudah di backup kerana pihak Google+ tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan data pengguna.


Pengumuman dari Google+ telah dilakukan melalui penghantaran emel kepada setiap penggunanya, kelihatan seakan pihaknya telah gagal bersaing dengan rangkaian media lain yang semakin hari semakin baik kerana penggunanya terdiri dari artis dan ahli politik.



Google+ tidak setanding dengan jenama lain?

Cuba menggunakan Google+ semenjak kemunculannya tapi pada kami ia tetap mempunyai kekurangan berbanding dengan yang lain oleh kerana itu tidak boleh lawan dengan statistik pengguna media sosial yang lain.


Pengguna di Malaysia amat kurang menggunakan Google+ kecuali digunakan sebagai pendaftaran di mana-mana laman web yang menyokong Google+.


Manakala pengguna dari Indonesia turut ramai yang memanfaatkan Google+ cuma hasil komen tidak setanding seperti media sosial yang terkemuka sekarang.


Menurut sumber Google+ telah digodam sehingga menyebabkan ia terpaksa ditutup, tapi tidak pastilah sejauh mana kesahihan berita ini cuma kami harap pengguna media sosial disana berhati-hati semasa berkongsi sesuatu di Internet.


Akhir sekali nasihat kami, bersosial itu bagus yang tidak bagusnya jika terlebih sosial sehingga semua perkara nak diceritakan ke seluruh dunia. Perbuatan itu amatlah tidak baik untuk diri sendiri dan ahli keluarga serta rakan-rakan yang terdekat kerana seluruh dunia sedang memerhatikan kita didalam dunia Internet.


Perodua Aruz SUV Pertama Dengan Harga Bermula RM72,900

8:01:00 PG

Perodua Aruz sudah boleh ditempah dengan dua varian iaitu 1.5X dan 1.5AV (tidak termasuk insurans).



Malam semalam kami sempat lihat secara live streaming melalui channel youtube paultan.org danterima kasih kepada mereka kerana sudi memaparkan siaran langsung. Apa yang kami dapati ini adalah pertama keluaran model versi SUV dari Perodua dimana ia mungkin bakal memenuhi jalanraya tidak lama lagi.


Harganya jika ingin dibandingkan dengan kenderaan SUV yang lain sudah pasti jauh lebih murah walaupun ada individu mengatakan enjin Aruz mungkin akan mengalami berat kerana ia menyediakan ciri tujuh tempat duduk(7-Seater).


Namun ia bukanlah satu masalah kepada golongan yang berkeluarga kerana apa yang kami lihat dari segi ciri-ciri keselamatan seperti bag udara yang terdapat di kenderaan ini pun sudah kelihatan cukup terbaik.



Perodua Aruz SUV dilengkapi sistem A.S.A 2.0 (Advanced Safety Assist).


Ciri sistem keselamatan ini telah ada pada Myvi namun dari segi prestasi diantaranya telah diberikan peningkatan kepada Aruz.


Bahagian gear juga telah diberikan nafas baru kerana reka bentuk seakan versi Toyota Wish dimana ia tidak lagi perlu menekan sebarang butang semasa menukar gear.


Bahagian yang kami suka adalah tempat duduk belakang kini sudah mempunyai saluran penghawa dingin yang diletakkan dibahagian tengah kenderaan tidak seperti model Alza sebelum ini yang hanya bergantung harap sepenuhnya dari ruang dashboard hadapan.


Walaubagaimana pun disini kami tidak dapat memberikan gambaran dan ciri-ciri sepenuhnya apa pun yang kami lihat adalah ia sangat baik buat yang berkeluarga besar kerana mempunyai ruang bonet yang mencukupi.


Warna yang ada pada Perodua Aruz adalah 1. Amazon Green 2. Granite Grey 3. Eletric Blue 4. Glittering Silver 5. Ivory White maka pilihan rakyat sudah semestinya warna putih atau biru untuk nampak lebih menyerlah di jalan raya.


Advertisement

Kemaskini Windows 7 Bakal Berakhir Hujung Tahun Ini

2:10:00 PTG

Microsoft melakukan kemaskini dengan pelancaran versi windows yang terkini iaitu Windows 10 dengan menyediakan pelbagai ciri baharu.



Versi windows yang lama pula akan dihentikan dari sebarang aktiviti kemaskini terutama bagi windows 7 yang masih digunakan oleh pihak industri dan individu.


Kemaskini yang terakhir untuk windows 7 dikatakan pada 14 Jan 2020, secara teknikal juga pihak Microsoft telah menghentikan kemaskini dimana paling akhir sekarang ini adalah Service Pack 1.


Semasa pelancaran Windows 10, Microsoft juga telah memberikan peringatan berbentuk iklan yang muncul di bawah paparan Desktop pengguna untuk menaik taraf sistem melalui pemasangan online atau offline demi mendapatkan ciri terbaru.



Tahukah anda Windows 10 lebih menarik dari Windows 8 sebelum ini?


Windows 10 dikatakan sudah mula menambah pelbagai ciri baharu terutama menyokong perintah dari sistem Linux melalui terminal power shell baru mereka.


Setelah itu paparan versi 10 lebih mesra pengguna daripada versi 8 sebelum ini yang memberikan ciri kotak-kotak di papapran hadapan.


Ciri yang diperolehi pada windows 8 memang agak menggangu pengguna dimana terpaksa melalui paparan berkotak dahulu sebelum memasuki ruang Desktop.


Disebabkan proses menaik taraf operating system windows menjadi sebahagian kos buat para industri dan pengguna maka pihak Microsoft berkata versi windows 7 tetap masih boleh digunakan seperti biasa cuma ia tiada sebarang kemaskini yang baru.


Manakala pihak pembangun perisian windows juga turut akan bekerja untuk menaik taraf program mereka supaya dapat menyokong versi windows 10 yang baru.


Yang paling terkesan adalah perisian pelayar web seperti mana yang pernah dialami oleh pengguna yang masih memaki Windows XP sebelum ini kerana rata-rata pelayar web mereka semua tidak berfungsi untuk mengakses mana-mana laman web.


Toyota Bawa Semula Kereta Sports 'Supra' Setelah Hampir Dua Dekad

7:26:00 PG

Model keluaran ini adalah salah satu kenderaan yang terkenal di Jepun semasa dahulu.



Tapi kata penganalisis barat keluaran itu mungkin sukar mendapatkan penjualan yang besar kerana ada beberapa lagi model kenderaan yang sedang giat bersaing di pasaran antarabangsa.


Bukan kerana model kereta 'Supra' itu tidak baik malah ia dijangka akan menjadi produk yang mendapat sambutan disebabkan telah menggunakan enjin yang berasal dari pengilang BMW Jerman.


Mempunyai Turbo tiga silinder dengan kuasa 3.0 dan transmisi automatik. Toyota berkata kereta itu seharusnya mempu bergerak dari 0 hingga 60 batu sejam dalam masa 4.1 saat.



Pelangan akan mempunyai dia pilihan variant iaitu basic 3.0 dan premium 3.0.


Presiden Toyota Akio Toyoda telah menguji kereta itu sendiri di trek Nurburgring yang terkenal di Jerman dan di trek lain.


Harga keluaran model ini mungkin tidak murah malah ia masih dalam pertimbangan supaya dapat bersaing bersama model lain di pasaran kelak.


Sumber mengatakan Toyota supra versi sports ini bakal dilancarkan pada tahun 2020 dimana sekarang masih banyak ujian yang harus dijalankan termasuk mengukur struktur pasaran global supaya ia menjadi sebuah produk yang mendapat sambutan dari kalangan bangsawan seluruh dunia.


Sony Menyekat Aplikasi Kodi Pada Android TV Terbaru Mereka

10:05:00 PG

Kodi pada dahulunya dikenali sebagai media player XBMC yang mampu bekerja memainkan pelbagai penstriman langsung menggunakan internet berkelajuan tinggi.



Dengan fungsi sedemikian ia telah membangkitkan isu cetak rompak atau melayari penstriman secara tidak sah.


Maka syarikat Sony telah mengambil langkah bagi menghentikan aktiviti itu dengan membuat keputusan menaik taraf firmware Android TV keluaran mereka supaya tidak menyokong media player Kodi demi menjaga kepentingan hak cipta.


Namun kenyataan terbaru @KodiTV di twitter rasmi mereka pertama sekali mengucapkan tahniah kerana Sony telah mengambil langkah drastik untuk memberhentikan penggunaan Kodi.



Kenyataan itu dikeluarkan selepas pengguna memuat naik permasalahan pemasangan di dalam forum Kodi.


Pengguna Sony membuat aduan dimana ia gagal melakukan pemasangan kodi melalui Play Store di TV Android keluaran Sony.


Setelah komuniti membuat siasatan dapati bahawa Sony telah menyekat Package ID Kodi dari melakukan pemasangan atau mengaktifkan.


Komuniti programing kodi juga berpendapat bahawa jika mengikut teori besar kemungkinan dengan cubaan recompiling aplikasi kodi itu dari scratch dengan menggunakan Package ID yang berbeza mampu melepasi sekatan yang dilakukan oleh Sony.


Pengguna kodi 'Brian Sheppard' memuat naik kenyataan di twitter mengatakan adalah lebih baik kembali kepada jenama Samsung dimana setakat ini tiada lagi melakukan apa-apa penyekatan.


ST Rosyam Mart Menghadapi Ancaman Boikot Dari Netizen

6:31:00 PTG

Tular sijil perniagaan pasaraya ST Rosyam Mart didedahkan dimana Rosyam Nor hanya memiliki 10% peratus pegangan saham dalam pasaraya itu.



Pada tahun lepas kami pernah mengunjungi pasaraya yang kononnya milik sepenuh Rosyam Nor pelakon terkenal.


Pertama kali kami hadir di pasaraya itu memang pada mulanya mengganggap ia adalah pasaraya milik bumiputra iaitu Rosyam Nor pautan artikel boleh baca di https://goo.gl/4deSFk .


Pulang sahaja dari pasaraya itu kami terfikir apakah maksud perkataan 'ST' dan setelah melakukan sedikit sebanyak pencarian dapati bahawa ia adalah bermaksud 'Sri Ternak'.



Sri Ternak adalah syarikat pasaraya milik cina yang telah lama bertapak di sekitar selayang dan berjaya membuka beberapa cawangan sekitar Kuala Lumpur termasuk ST Rosyam Mart.


Namun dalam isu ST Rosyam Mart ramai netizen di kalangan melayu merasakan diri mereka tertipu kerana pada awalnya mengganggap ia adalah milik sepenuhnya bumiputra.


Ada kelompok yang bangkitkan isu boikot barangan syarikat Cina semasa isu ICERD di Malaysia. Ramai yang mula memuat naik kenyataan boikot barangan Cina di media sosial dan menyeru supaya menyokong produk bumiputra. Dari situ hampir seluruh syarikat makanan dan produk makanan dikaji dan mencari maklumat dimiliki oleh siapa.


Oleh kerana itu pasaraya ST Rosyam Mart turut terkena tempias sehingga dilabelkan sebagai barua Cina. Dalam kenyataan Rosyam baru-baru ini berkata bahawa dia tidak pernah mengatakan pasaraya itu miliknya seperti yang dinyatakan oleh netizen.


Walaubagaimana pun dengan menggunakan nama dan gambar beliau ia menunjukkan sekadar perjanjian antara pemegang saham.


Fund My Home : Peluang Memiliki Rumah, Menguntungkan Atau Merugikan?

5:05:00 PTG

FundMyHome adalah lubuk untuk memiliki hartanah dengan harga yang murah iaitu hanya perlu bayar 20% peratus dari harga asal belum termasuk kos tersembunyi.


Harga selebihnya pula sekitar 80% peratus akan dibayar oleh pelabur ikat selama 5 tahun, maka pemilik boleh menikmati perumahan sementara itu selama tempoh yang ditetapkan iaitu 5 tahun.


Dari ringkasan diatas kita akan mula menilai dan buat kira-kira secara rambang sebabnya penulis ni bukannya dari golongan akauntan maka hanya menggunakan logik akal dan kiraan sedikit sebanyak bagi mengetahui adakah menguntungkan pemilik atau sebaliknya.


Sebelum itu kita harus buat tetapan di dalam kepala dimana tiada satu perniagaan didunia ini inginkan kerugian berbanding berakhir dengan keuntungan tunggu apa lagi ayuh kita beri sedikit sebanyak kupasan tentang program ini.



Perangkap atau Terperangkap? Pilihan anda.


Setiap hutang adalah komitmen tambahan lagi dengan masalah ekonomi global perang sana perang sini semuanya terkesan terhadap kehidupan kita sehingga menyebabkan harga rumah tidak terkawal yang sudah mula merebak sejak berzaman lagi.


Fund My Home diperkenalkan oleh menteri selepas tubuhnya kerajaan baru PH dimana mereka cuba menyelesaikan perumahan rakyat yang berpendapatan rendah dan selepas buat sedikit pencarian dapati program perumahan ini sesuai untuk orang yang sudah mempunyai aset tetap atau ingin mencari pengalaman pelaburan hartanah.


Sebelum itu jangan terperangkap dengan kata-kata orang kaya dimana sentiasa memberikan respon negatif terhadap sesuatu projek yang boleh buat duit pada mereka.


Mungkin sejak pelancaran projek ini ada individu yang tidak senang duduk termasuk para pemaju dan pemilik kediaman sewa, Fund My Home adalah satu inisiatif dari kerajaan untuk rakyat memiliki perumahan sementara atau kekal selamanya.


Atas tinjaun kami, ada kelompok cuba memberi respon negatif dengan mengatakan ia merugikan pemilik kediaman atas alasan selepas 5 tahun harus membeli dengan nilai semasa.


Selepas mendengar hujahan itu ramai golongan muda terutama golongan B40 takut dengan projek ini setelah mengenangkan tempoh 5 tahun itu. Baiklah cerita dia begini, sekali baca macam tak percaya, dua kali baca macam menipu, 3 kali baca eh eh macam menguntungkan pula.


Siapakah yang bekerjasama dalam FundMyHome?

- Eco world

- UEM Sunrise

- PKNS

- LBS

- MahSing

- Ijm

- PNBD

- Sunway

- IOI

- Trinity

- Maybank

- CIMB


Senarai syarikat diatas semua sudah berada di papan bursa dan mungkin tiada masalah buat anda kerana dalam perjanjian mengatakan selepas 5 tahun pemilik diberi pilihan untuk terus menduduki dengan syarat harus membeli dengan harga nilai semasa atau menjual dengan mengambil profit.


Nampak tak siapa yang untung siapa yang rugi, tidak nampak juga kami akan ulaskan lagi dimana jika anda menjual perumahan itu selepas 5 tahun besar kemungkinan dalam simpanan anda sudah mempunyai puluhan ribu termasuk profit dari hasil jualan itu pun jika dibeli secara tunai.


Manakala jika anda berhutang untuk memiliki perumahan dari FundMyHome, disini pasti ramai yang kantoi sebabnya rumah ikat 5 tahun manakala hutang korang tu rasanya mahu lebih 10-20 tahun kecuali bank boleh bagi pinjaman selama 5 tahun sama dengan kaedah perumahan tu haa selamatlah dari dibelengu hutang rumah selepas jualan.


Jika bank tidak benarkan pinjaman 5 tahun mengikut tempoh perumahan itu maka secara hormatnya kecundanglah korang ke dalam guni jerung sambil menanggung baki hutang sedangkan rumah sudah dijual semula mengikut harga pasaran.


Cuma kami dapati jika pemilik buat pinjaman selama 5 tahun anggaran kasar bayaran balik bulanan bank mungkin diluar jangkaan anda iaitu mencecah ribuan. Hurm mungkin keras sedikit kehidupan anda selama 5 tahun tapi puas hati kerana dapat menikmati profit dari hasil jualan balik setelah menduduki selama 5 tahun.


Cuma sedikit harapan dari kami projek ini dibuat berdasarkan nilai hartanah semasa, maka selepas 5 tahun kerajaan harap nilai hartanah yang dimiliki dari FundMyHome dapat meningkat kerana jika tidak pemilik secara hormatnya akan masuk kedalam mulut jerung dan ramailah yang muflis ketika itu disebabkan tak mampu bayar balik hutang peribadi.


Paling menarik, tidak ramai orang muda mampu simpan 20% peratus deposit kemasukkan skim ini kecuali bantuan dari ibu/bapa atau bank, sedangkan deposit rumah 10% peratus pun terkial-kial nak kumpul lagikan skim FundMyHome ini.


FundMyHome

Khabarnya Ada Perisik Kementerian Kesihatan Di Setiap Kedai Makan

11:15:00 PG

Larangan merokok di dalam premis kedai makan telah dilaksanakan mulai awal tahun ini dengan beberapa anggota dikerahkan untuk melakukan pemantauan dan saman individu yang gagal mematuhi.


Dikatakan juga pihak kementerian kesihatan telah menyediakan pelbagai stratergi di seluruh daerah ibu kota dan pendalaman yang mempunyai premis kedai makanan, bagi menjayakan undang-undang ini khabarnya mereka juga telah mengarahkan kakitangan untuk menjadi mata-mata bagi menjalankan kerja pemantauan.


Dalam sejarah undang-undang larangan merokok ini di perketatkan oleh kementerian kesihatan dengan persetujuan ahli-ahli parlimen serta rakyat yang inginkan udara segar ketika berada di kedai makan bersama keluarga.


Asap rokok juga mampu menyebabkan kanser kepada individu yang menghidu dan peratus penyakit lebih banyak dari individu yang menghisap maka dengan kempen larangan merokok ini harap rakyat malaysia mampu mengubah hobi merokok kepada aktiviti yang lebih baik dan sihat.



Adakah perokok tegar menyahut cabaran jarak 3 meter atau terus berkeras kepala?


Walaubagaimanapun kementerian kesihatan turut melonggarkan sedikit dimana memberi jarak 3 meter dari premis makanan khas untuk menghebuskan asap rokok supaya tidak menganggu hak privasi orang lain yang sedang berada di kedai makan itu.


Media sosial pagi ini turut ada keluar beberapa gambar dimana netizen mula membuat keputusan mengangkat meja kerusi sejauh jarak 3 meter dari kedai makan demi menikmati rokok ketika bersarapan bersama kawan.


Ini adalah satu perubahan bagi perokok tegar kerana perlu kerja lebih jika mahu berada di kedai makan kerana perlu mengeluarkan tenaga memindahkan meja makan mereka sejauh 3 meter.


MyBump Media Gagal Membayar Brand Ambassadors 'DEQUADIN'

10:07:00 PTG

Mybump nama seakan wanita yang sedang mengandung tapi tekaan itu salah kerana ia adalah sebuah syarikat pengiklanan moden di Malaysia yang menggabungkan teknologi internet dan traditional.



Bagi memberikan kesan positif kepada pengiklanan dan dengan kelulusan Jabatan Pengangkutan Jalanraya tercetusnya iklan bergerak dimana membolehkan pemilik kenderaan menampal stiker iklan pada badan kenderaan masing-masing.


Sepertimana yang kita lihat iklan-iklan di badan pengangkutan RAPID KL haa begitulah fungsinya apabila dilekatkan di badan kenderaan pemilik persendirian.



MyBump Media diasaskan oleh seorang wanita yang dikatakan telah mendapat idea ketika sedang menghadapi kesesakkan jalan raya.

Nadia Jalil(CEO) peneraju utama Mybump.my dan pasukannya menurut sumber telah memulakan operasi semenjak tahun 2015 dimana ketika itu pemiliknya mendapat buah fikiran ketika menghadapi kesesakkan lalu lintas semasa memandu kereta dan mula dari situ ia menjadikan badan kenderaan sebagai papan pengiklanan bergerak.


Punca Gagal Membayar Brand Ambassador 'DEQUADIN'


Namun baru-baru ini pihaknya gagal menyelesaikan pembayaran kepada brand ambassador yang membawa iklan 'DEQUADIN' dan mereka juga telah berusaha mencapai target yang ditetapkan oleh Mybump Media.


Terma dan syarat dalam MyBump.my adalah akan melakukan pembayaran setiap bulan kepada duta jenama selama yang ditetapkan iaitu 3 bulan bersamaan 90hari. Tapi masuk bulan kedua iaitu November 2018 dapati ia telah melewatkan pembayaran dengan alasan menyalahkan pihak agency iaitu mungkin Dequadin.



Diatas adalah kenyataan yang dipaparkan setelah menghadapi kesukaran pembayaran kepada duta jenama iklan Dequadin. Itu pun berlaku setelah kelewatan berlanjutan lebih dari 10 hari dimana yang ditetapkan oleh MyBump sendiri.


Kesimpulan yang kami dapat huraikan tentang struktur perniagaan oleh MyBump adalah, syarikat mereka menjadi orang tengah dalam menguruskan pengiklanan. Secara ringkas mereka juga menanti pembayaran dari pelangan sebelum melakukan proses pembahagian hasil iklan kepada duta jenama (Brand Ambassadors).


Bagi pendapat Sekejung.com perniagaan sebegini tidak seharusnya diterapkan kerana ia akan menyebabkan kesukaran kepada duta jenama bagi meneruskan aktiviti harian mereka demi memastikan iklan itu aktif di jalan raya dan perniagaan sebegini juga kelihatan menggunakan konsep makan atas angin seperti mana yang dilakukan oleh syarikat e-hailing.


Sepatutnya syarikat pengiklanan bergerak yang mempunyai kaitan dengan orang awam harus menyediakan peti tunai kecemasan ketika mengalami masalah dengan pelangan supaya tidak menjejaskan emosi duta jenama yang sentiasa menanti hasil kerja mereka.


Akhir sekali disebabkan MyBump Media adalah syarikat yang diasaskan oleh anak tempatan maka Sekejung.com harap pihak mereka dapat memperbaiki kelemahan tersebut dimasa akan datang.


Restoran Western Kota Bharu, Kelantan - KB Burger Bakar

10:27:00 PG

Kelantan adalah sebuah negeri yang terkenal dengan pelbagai makanan tempatan dan dibawa masuk dari Siam maklumlah bersebelahan.



Juga mempunyai 8 buah daerah salah satu daedah yang yang membangun adalah kawasan Kota Bharu, lokasi ini boleh dikatakan pusat bandar bagi warga kelantan dan oleh sebab itu banyak yang melabur buka perniagaan di pusat bandar kota bharu.


Para pelancong juga tidak terlepas dari mengunjungi Kota Bharu untuk menikmati pelbagai lokasi kedai makan yang dibuka oleh rakyat tempatan, disini turut mempunyai pasar karat seperti di Kuala Lumpur cuma ia bukanlah bermakna menjual barangan hasil dari mencuri.


Ia lebih kepada car boot sale tepi jalan yang terletak di sekitar kota bharu, pengunjung di Kota Bharu pasti tidak terlepas pandang Pasar Besar Siti Khadijah dimana nama asalnya adalah Pasar Besar Buluh Kubu walaubagaimanapun ia telah ditukar namanya kepada nama ini oleh Menteri Besar Kelantan iaitu arwah Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz.



Kedai Makan Ala Hipster Di Kota Bharu?


Ya, sudah pasti ada selagi mana ia masih dianggap trending oleh masyarakat bandar dan luar bandar. Restoran pilihan kami adalah KB Burger Bakar yang terletak di alamat Jalan Kuala Krai, Bandar Kota Bharu, 15000 Kota Bharu, Kelantan.



Dibuka setiap hari kecuali jumaat kerana di kelantan dan johor telah mula menetapkan hari cuti bagi umat Islam adalah jumaat. Waktu perniagaan pula bermula dari 4.30PM- 1.00AM.


Mungkin ada yang ingin mencuba hidangan lain selain dari makanan tradisi di kelantan namun restoran ini salah satu pilihan kami buat masa ini dimana mereka menyediakan hidangan burger bakar dan ala western serta mempunyai pilihan kualiti daging import.



Suasana dalam restoran juga agak baik kerana tidak mencampur aduk dengan pelangan yang merokok, dimana perokok disaran menggunakan meja makan diluar restoran bagi menghormati pelangan yang ada anak kecil.


Namun begitu harga hidangan di restoran ini tidaklah begitu menetapi citarasa pelangan yang mahukan penjimatan, cuma kami agak berpuas hati terhadap daging burger mereka yang tebal lagi empuk.



Akhir sekali kami dapati ada beberapa kelemahan terhadap cara penyedian terhadap hidangan mereka dan telah maklum kepada supervisor mereka yang bertugas supaya dapat diperbaiki.


Ingin mencari lokasi penginapan di sekitar kota bharu, kelantan boleh menggunakan kotak sistem carian Agoda dibawah supaya boleh membuat bajet sebelum menempah.


 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)