Terkini

HIBURAN

DUNIA

PENAJA

Percutian

Artikel Terbaru

Hari Raya Aidilfitri Semasa Perintah Kawalan Pergerakan - 2.0

1:59:00 PTG

Raya Aidilfitri PKP 1.0 penulis tak sempat nak menyediakan sebarang artikel tapi yang kedua kali dalam sejarah ini penulis berhajat nak membebel dalam posting ni.



Kes jangkitan Covid19 di Malaysia pernah dicatatkan sifar namun selepas itu ada sebuah negeri dalam Malaysia berhajat nak buat pilihan raya. Dong deng dong deng ahli VVIP dan pelbagai jentera parti politik dilancarkan bagi buat beberapa kempen secara tertutup atau mengikut SOP yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


Negeri yang berhajat buat pilihan raya adalah Sabah, penulis pun tidak pasti apa yang sedang merasuk otak pemimpin mereka yang tidak sabar untuk buat aktiviti beratur panjang dan semestinya kena buat kempen secara kecilan.




Dari Semenanjung terbang ke Sabah begitulah disebaliknya iaitu dari sana terbang balik pula ke Semenanjung maklumlah dah siap tunjuk muka disana tunggu apa lagi kan....balik la.


Mula dari itu Malaysia berjaya mencatat rekod jangkitan baru dan menjadi pelbagai bentuk kluster, data jangkitan yang diperolehi penulis tidak pasti dari mana mereka ceduk namun statistik tetap bergerak.


Dalam kes ini kerajaan pusat juga tidak berani cipta nama 'Kluster Wartawan'|'Kluster Kilang' ok tidak mengapa kita abaikan dahulu masalah VVIP ni. Seterusnya perkara ini berlanjutan hingga bulan Ramadhan dan terus lancar PKP seluruh negara menjelang Raya Aidilfitri buat kali ke-2 iaitu dalam masa dua tahun.


Adakah bakal ada Raya Aidilfitri dalam PKP buat kali ke-3 ? haa.. kita tunggu...


Serunding Halia Untuk Wanita Berpantang Dan Masalah Angin Badan

5:42:00 PTG

Kita masing-masing mempunyai jenis-jenis genetik namun tidak dapat elak dari masalah angin dalam badan yang boleh menyebabkan diri kurang berasa selesa.


Ada golongan jika kepala atau badan tidak berasa sedap mereka terus rujuk dengan ubatan moden seperti P4nadol, tapi tahukah anda sebenarnya masalah angin badan itu boleh diatas menggunakan ubatan traditional seperti bawang putih dan halia.


Penulis faham tidak semua lidah dapat menerima jenis ubatan traditional yang pahit dan tidak sedap jadi dalam artikel ini kami kongsikan cara menjadikan halia sebagai serunding supaya ia senang dihadam dan dimakan begitu sahaja.



Caranya penulis petik dari beberapa laman web di Google


Bahan

- Halia / kisar atau tumbuk atau sagat sehingga halus

- Bawang putih secukup rasa untuk naik bau

- Ikan bilis

- Garam / Perasa secukupnya

- Minyak masak bersih lagi halal toyiba


Cara Penyedian

Perah halia yang dikisar tadi sehingga kering airnya.

Panaskan minyak masak lalu goreng hampas halia tu sehingga garing.

Kemudian nak bagi lidah korang berselera kita goreng pula ikan bilis sehingga garing.

Sudah siap tos minyak untuk kedua-duanya, jika rajin tumbuk ikan bilis goreng tu sehingga hancur lalu gaulkan sekali dengan hampas halia hingga rata. Jika bilis tadi malas nak tumbuk korang tabur jela asalkan ia bercampur dengan halia goreng tadi.


Advertisement

Pengalaman Menggunakan Eucerin Pro Acne Solution

5:29:00 PTG
Stress kut bila jerawat naik dekat muka dengan kulit sensitif  lagi. Kadang sebab stress dengan lifestyle lagi tambah lagi asyik kena pakai penutup muka 6-7 jam sehari. Makin ligat Cik J naik. Nasib baik saya ada pakai Eucerin Pro Ance Solution tidak sangka produk ini sangat berkesan kurangkan jerawat dan bekas- bekas jerawat.

Saya pengguna baru produk Eucerin. Saya baru sahaja memulakan penjagaan kulit menggunakan produk ini selama sebulan. Hasil yang saya dapat sangat memberangsangkan. Jerawat saya semakin mengecut. Selain itu pengurangan minyak sangat ketara pada wajah saya di samping itu saya merasakan kulit wajah saya semakin lembut dan segar selepas menggunakan produk ini. Selain itu saya telah dibantu oleh Beuty Advisor yang menyarankan saya unutk menggunakan produk ini.


Eucerin Pro Acne Solution

Antara produk yang saya amalkan pada ketika ini ialah

1 - Cleansing Gel setiap pagi dan petang
2 - Toner selepas membasuh muka
3 - A.I Matt fluid saya pala setiap pagi dan petang
4 - Day Matt Whitening SPF30 setiap pagi untuk mengawal minyak diwajah saya
5 - A.I Clearing treatment setiap malam untuk membantu merawat kulit dan mencegah pertumbuhan jerawat baru.

Dan saya sangat berpuas hati dengan hasil kulit saya selama penggunaan sebulan ini. Saya berharap akan mendapat hasil yang lebih baik dengan penjagaan daripada produk Eucerin Pro Acne Solution.

Resipi Apam Gula Hangus Kuih Traditional

4:19:00 PTG
Kali ini saya hendak kongsikan salah satu resipi kuih traditional iaitu resipi Kuih Apam Gula Hangus. Resipi ini saya jumpa di Google dan nampak ada ramai yang sudah mencubanya. Jadi saya pun mencuba dan hasilnya sangat memuaskan. Cara membuat apam ini sangat mudah dan bahan-bahannya juga senang untuk didapati. Selain guna mixer, boleh juga gunakan blender ataupun whisk untuk membancuh bahan-bahan.

Apam Gula Hangus atau dipanggil Apam Karamel. Bila diterjemahkan Apam Karamel kepada Bahasa Inggeris adalah Steamed Caramel Cakes. Tapi berbeza dengan Kek Gula Hangus dari nisbah sukatan bahannya.




Bahan gula hangus
1 cawan gula pasir ( saya kurangkan jadi 3/4 cawan)
1 cawan air panas 

Bahan ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan kisar
2 biji telur 
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam

Cara penyediaannya
1- Panaskan gula dalam kuali sampai gula jadi perang dan mencair lepas itu perlahan-lahan tambah air panas yang mendidih.
2 - Kisarkan telur, minyak, marjerin, susu pekat, esen vanila dan garam. Masukkan gula hangus yang dimasak tadi kisarkan sekejap hingga sebati.
3 - Dalam bekas lain masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat lepas itu barulah tuang bahan kisar tadi gaul sehingga sebati.
4 - Oles sedikit minyak pada acuan dan tuangkan adunan 3/4 penuh kedalam acuan dan kukus selama 30 minit.

Resipi Apam Gula Hangus yang betul-betul gebu dan lembut sangat. Tidak menyesal jika anda buat resipi apam ini. Buat unutk sarapan pagi pekena pula dengan air teh o memang sedap. Selamat mencuba!












Program Jaringan Prihatin Dari Kerajaan Kelihatan Gagal ?

9:16:00 PG

Penerima Bpr/Bsh yang layak dapat perolehi telefon pintar baru dengan harga potongan RM300.



Dari sisi gelap yang penulis perhati adalah beberapa telco hanya menawarkan beberapa model telefon dengan spesifikasi rendah sahaja dan paling menarik ada telco meminta pelangan mengambil pelan pascabayar dengan kontrak sekurangnya 12 bulan.


tolak campur yang untung tetap syarikat telco kerana mereka seolah ada kuasa untuk menentukan terma dan syarat terhadap pengguna walaupun Malaysia mempunyai unit pemantau iaitu SKMM. Namun begitu ada beberapa lokasi yang dipercayai masih fleksible dan bagi penerima membuat pilihan jenis telefon pintar apakah yang diminati.



Ada juga isu yang sedang hangat di media sosial bahawa yes sedang mengelirukan pengguna demi mengaut keuntungan iaitu pihaknya hanya memberikan telefon pintar percuma tanpa apa-apa ikatan kontrak dan deposit seperti yang dikenakan oleh telco lain.


Tiada kontrak, tiada deposit malah tanggungan data internet selama 12 bulan akan disediakan kepada penerima program jaringan prihatin. Tapi apa yang akan pengguna dapat adalah sebuah telefon pintar Yes Altitude bersama 1GB ram / 8GB rom, harga peranti ini dikatakan dibawah harga RM300 dan baki selebihnya semestinya masuk poket telco.


Dasarnya memang penulis tidak tahu akan selok belok program jaringan prihatin ini cuma ada baiknya RM300 itu ditunaikan bagi mengatasi keperluan rakyat yang sedang bergolak dengan masalah pandemik covid19 daripada memiliki telefon pintar baru yang terang ia hanya menguntungkan pihak tertentu sahaja.


Cara Periksa Nilai Semasa Web Domain

1:15:00 PG

Pernahkah anda terfikir berapakah nilai harga semasa nama domain Google.com pada hari ini?



Walaupun carian enjin Google.com kelihatan seperti kosong dan hanya mempunyai sebuah nama dan sebuah kotak untuk mengisi kata kunci tapi disebaliknya, jenama tersebut telah bernilai sekitar $102,650,332,250 mengikut tarikh artikel ini di buat.


Bagaimana dengan jenama web domain yang lain kita tahu seperti Youtube.com , Blogger.com dan lain-lain yang telah dimiliki oleh syarikat gergasi Google.Inc.



Bosanlah asik prefer web domain yang besar-besar, cuba periksa web domain tempatan manalah tahu sama nilai dengan Google


Baiklah untuk tugasan periksa domain tempatan yang anda kenali pula, anda boleh cuba periksa dengan salah satu pautan iaitu worthofweb.com. Tapi harus ingat ia hanyalah angaran semasa sahaja dan harga sebenar masih terletak pada pemilik itu sendiri.


Penulis harap dengan perkongsian kali ini maka dapatlah korang fikirkan sesuatu yang lebih kearah ekonomi digital tambahan lagi semasa musim covid19 hampir semua perkara bergantung pada digital termasuklah matawang dan cara pembayaran.


Berbelanja Atas Talian Secara Ansuran Dengan Atome

5:22:00 PTG

Semenjak pandemik covid19 di Malaysia penulis perasan kaedah beli dahulu bayar kemudian semakin mendapat perhatian dari penyedia e-dagang.



Sebelum ini penulis ada kongsikan pengalaman ketika menggunakan keadah bayaran SpayLater dari Shopee MY boleh rujuk disini.


Tidak lama kemudian muncul lagi satu iaitu Atome.my turut buat tawaran lebih menarik dengan ansuran 3 bulan tanpa faedah.




Semasa dalam proses ujicuba dapati Atome.my hanya boleh digunakan pada rakan niaga e-dagang mereka yang terpilih sahaja. Setakat ini kelihatan masih belum banyak vendor yang boleh dimanfaatkan oleh penulis kecuali laman e-dagang EzBuy namun ia turut dapat kritikan dari pengguna bahawa servis penghantaran sangat bermasalah kerana mengambil masa terlalu lama.


Pihak Atome.my dikatakan juga sedang berusaha untuk perluaskan lagi rakan niaga e-dagang mereka supaya pengguna di Malaysia boleh manfaatkan kaedah bayaran ansuran yang lebih baik dimasa akan datang.



Pengalaman Beli-Belah Menggunakan Kaedah Pembayaran SPayLater - Shopee(MY)

5:25:00 PTG

SpayLater telah mula diperkenalkan di Malaysia bagi merancakkan lagi jumlah pembelian atas talian semenjak dunia dilanda pandemik.



Tapi khabarnya bukan semua akaun menerima kemudahan ini iaitu beli dahulu dan bayar pada hujung bulan tanpa dikenakan sebarang faedah jika bil tidak melebihi 1 bulan dari tarikh pembelian namun jika melebihi maka menjawablah korang.


Penulis berkesempatan buat beberapa pembelian menggunakan kaedah bayaran SPayLater Shopee untuk beberapa barang dan apa yang boleh dikatakan korang tidak boleh jelaskan bil secara berasingan mengikut barangan dan ini sangatlah bahaya jika pengguna gagal langsaikan jumlah keseluruhan dalam tarikh yang ditetapkan.



Apa akan terjadi jika gagal membuat pembayaran dalam tarikh yang ditetapakan? YA, anda akan dikenakan bunga faedah sila rujuk terma syarat SPayLater untuk mengetahui jumlah faedah yang dikenakan.


Pada waktu ini jumlah SPayLater yang ditawarkan oleh Shopee sekitar RM2,400 - RM3,000 sahaja. JIka ada akaun boleh melepasi dari jumlah ini mungkin score credit dia dalam keadaan cemerlang. Penulis harap sesiapa yang dapat kaedah pembayaran SPayLater dari Shopee gunakanlah secara berhemah dan bayarlah bil tepat pada waktunya supaya manfaat ini dapat bertahan.



Pro dan Cons masing-masing sudah tahu jadi berbelanja bilamana sedang ada duit dan hindarkan dari terjebak dalam sistem riba iaitu terlewat bayar bil atau ansuran melebihi sebulan maksima 3 bulan di SPayLater Shopee.


Sumber - https://www.lowyat.net/2021/230300/shopee-malaysia-spaylater-here/


 
DMCA.com Protection Status

HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(001859511-H)