Terkini

HIBURAN

DUNIA

PENAJA

Percutian

Artikel Terbaru

5 Jenis Peta Alternatif Selain Google Maps / Waze

3:25:00 PTG

Aplikasi peta milik Google sangat terkenal hampir diseluruh dunia kerana ia mempunyai kadar penggunaan yang tinggi disamping itu ia turut berjaya miliki sebahagian data dari aplikasi Waze.



Seperti yang kita tahu kini Waze dimiliki oleh Google dan ia juga salah satu aplikasi peta yang pengguna boleh saling berkongsi maklumat lalu lintas sesama sendiri.


Tapi dalam posting ini penulis ingin kongsi beberapa alternatif aplikasi peta yang mungkin kita tidak pernah nak ambil tahu. Sebelum itu sebagai pengguna perlulah tahu akan setiap aplikasi yang berada di peranti telefon bimbit sama ada ia selamat digunakan atau disebaliknya.



Sebagai contoh rakyat diluar negara selalu mengambil peduli akan setiap data privasi mereka dan mereka sentiasa mencari alternatif dari kekal dengan satu jenama contoh yang kita tidak boleh elak adalah Google. Apa perkara semua kita pasti akan rujuk Cikgu enjin carian Google kalau tak reti membaca terus rujuk ke Cikgu Youtube tak reti nak pergi sesuatu lokasi terus jumpa Cikgu Google Maps.


Sedar atau kita telah jadikan Google sebagai teman rapat, haaa nampak tak permainan dia. Tanpa berbual panjang penulis nak senaraikan beberapa jenis peta alternatif yang ada tapi tidak terkenal seperti kita guna sekarang.


5. Yandex Maps

Peta milik rusia ini sememang bagus diguna pakai oleh rakyat tempatan mereka namun ia juga dikatakan telah berfungsi hampir diseluruh dunia termasuk Asia. Khabarnya ada syarikat E-hailing berasal dari Rusia sedang guna perkhidmatan ini bagi mengantikan peta milik google.


4. MapQuest

Peta ini mempunyai beberapa ciri terbaru iaitu boleh periksa penginapan hotel, flight dan kereta sewa selain itu peta mereka menggunakan database OSM iaitu sumber terbuka tidak seperti Google dan Yandex.


3. Bing Maps

Ini adalah sebahagian perkhidmatan Microsoft untuk kegunaan telefon pintar dia iaitu Nokia dan menggunakan sebahagian data dari TripAdvisor.


2. Here Maps

Yang ini penulis pernah terlihat kenderaan mapping dia bergerak di sekitar lembah klang untuk mengambil gambar seperti Google Street View. Pada mulanya penulis fikir adakah mereka ini sedang ukur jalan namun selepas Google it! rupanya ia adalah sebahagian perkhidmatan peta atas talian dan mereka mempunyai ciri peta Offline dimana pengguna perlu memuat turun peta mengikut negara masing-masing.


1. OsmAnd

Si osmand ni tiada peta jenis webview tapi ia lebih pada aplikasi telefon, osmand ini juga menggunakan database openstreetmap(OSM) iaitu sumber terbuka dan memerlukan sumbangan dari komuniti. Osmand ni juga telah menggunakan sebahagian data dari Wikipedia untuk melariskan lagi data peta mereka yang kini sedang giat melakukan kempen untuk pengguna bertukar dan bergerak secara komuniti.


Huraian antara peta sumber terbuka OpenStreetView(OSM) dan peta yang dimiliki oleh Google, Microsoft, Yandex, Apple dan sebagainya sangatlah berbeza kerana peta OSM bergerak secara komuniti dan menyumbang secara sukarela tanpa paksaan jika nak dibandingkan oleh perkhidmatan yang ada ini dalam senyap mereka mengumpul data pengguna untuk kepentingan sendiri.


Tahukah anda data privasi kita sangatlah bernilai kepada mereka oleh kerana itu seharusnya sentiasa mencari alternatif supaya data kita tidak dimonopoli oleh mereka.


Cara Perbaharui Insurans Kenderaan Atas Talian Paling Mudah Dan Jimat Masa

10:53:00 PTG

Ketika dunia sedang dilanda pandemik covid19 sudah semestinya disarankan untuk kekal dirumah kecuali mempunyai urusan penting.



Namun tahukah kita kini hampir semua urusan sudah mula beroperasi diatas talian dan paling menarik ia boleh diuruskan hanya dihujung jari.


Setiap tahun pemilik kenderaan wajib keluar untuk berurusan insurans kenderaan dan cukai jalan namun sekarang anda tidak perlu lagi mohon cuti separuh hari atau mohon kebenaran keluar sebentar dari majikan semata-mata untuk urusan insurans kenderaan.



Kerana pada zaman serba canggih ini anda sudah boleh beli mana-mana jenama insurans yang bersesuaian dengan bajet korang tanpa perlu hubungi ejen insurans AM begitu juga kaedah pembayaran atas talian turut disediakan.


Sebelum ini kita disaran untuk manfaatkan jenama MYEG khabarnya sebelum ini ada suntikan dana dari kerajaan. Tidak lama kemudian keluar pula isu monopoli dan meminta sesiapa untuk tampil bersaing dalam perkhidmatan sama terutama perbaharui cukai jalan dan insurans kenderaan.



Beberapa tahun kemudian penulis mula ikuti perkembangan sebuah jenama di media sosial iaitu Bjak.MY dan tengok maklum balas diruang komen semua positif.


Tiba hari yang ditunggu insurans kenderaan penulis pun mula tamat tempoh dan semenjak itu sudah mula skodeng sebut harga setiap insurans dari Bjak.MY ternyata ia sangat berbaloi.


Penulis tidak pasti bagaimana cara perkhidmatan Bjak.MY bekerja tapi mereka berjaya kumpulkan semua sebut harga dari setiap jenama insurans yang di Malaysia.



Masa itu kita hanya perlu lihat benefit dari setiap insurans serta bajet yang ditawarkan. Senang cerita gunakan kebijaksanaan kita untuk membuat keputusan bergantung pada benefit dan bajet yang ada.


Seterusnya kaedah pembayaran turut mempunyai banyak pilihan dimana anda boleh bayar menggunakan kad VISA/MASTER atau Online banking. Sebelum itu Bjak.MY akan tanya sama ada kita nak cukai jalan hantar didepan pintu atau tidak.


Servis caj perkhidmatan penghantaran cukai jalan bagi motosikal keseluruhan sekitar RM17 kadar mungkin bergantung pada poskod begitu juga harga cukai jalan kereta turut bergantung pada alamat.


Softcopy cover note pula anda akan terima dalam masa 1 hari bekerja melalui emel atau nombor whatsApp Bjak.MY(60166999129).


Kalau anda rajin dan ingin jimat duit tapi bukan jimat masa, caranya perbaharui insurans dari Bjak.MY dan ambil cukai jalan dari kaunter pejabat POS Malaysia atau mana-mana kiosk MYEG.


Advertisement

Rahsia Kata Kunci Google Untuk Mencari Lokasi - Keywords

9:23:00 PTG

Ramai yang telah menggunakan jalur lebar dan peta atas talian seperti Google Maps untuk mencari kedai mahupun petrol pump tapi jika penggunaan kata kunci anda kurang tepat maka hasil pencarian juga kurang tepat.



Nak dijadikan cerita rahsia penggunaan kata kunci di internet sangatlah penting kerana pengasas enjin carian seperti Google dan lain-lain telah sedaya upaya membuat kod tersembunyi bagi kemudahan pengguna tertentu mencari maklumat. Tapi kod kata kunci yang tersembunyi itu hanya sebahagian sahaja dapat di ketahui secara umum dan selebihnya korang selongkah sendiri.


Sekitar tahun 2009 jika ada yang masih ingat penggunaan kata kunci '94FBR' begitu femes maklumlah zaman itu sedang teruja dengan penggunaan dongle broadband dan software percuma.



Kaedah kata kunci (keyword) turut digunakan oleh askar seluruh dunia tapi dengan menggunakan kod yang berbeza sebab kalau sama senanglah musuh nak mengintip betul tak. Namun ia berbeza ketika sedang mencari maklumat di enjin carian seperti Google.



Penulis bukanlah nak kongsikan keyword terlarang dalam artikel ini, tapi keyword yang ada faedah pada korang terutama ketika menggunakan peta Google atau enjin carian. Katakan kita berada di luar kawasan selain berhenti untuk bertanya orang kita juga boleh menggunakan keyword di Google.


Contoh kalau korang lapar pada tengah malam, keyword yang perlu korang guna adalah 'near me', 'nearest me' bermaksud berdekatan.


Contoh senarai penggunaan penuh seperti dibawah:

'mcdonalds nearest me'

'kfc nearest me'

'petronas near me'

'petrol pump near me'

'atm nearest me'

'hospital near me'

'clinic nearest me'

'mcdonalds delivery'

'. . . . near me'


Selebihnya korang tambahlah ikut keperluan, sebenarnya banyak lagi rahsia kata kunci yang boleh didapati di internet tinggal rajin atau tidak. Sebab tu pakar IT pernah cakap kini maklumat semua dihujung jari tinggal nak tekan butang ENTER sahaja.


Akhir sekali data peribadi kita turut sedang berlegar di ruang internet tinggal nak cari kata kunci yang tepat sahaja untuk mendapatkan maklumat tersebut maka sila berhati-hati ketika berkongsi.


Cara Baiki Kipas Angin Yang Tidak Boleh Pusing - DiY

9:58:00 PTG

Kipas angin elektrik kini sudah dianggap sebagai keperluan bagi setiap kediaman tapi jika korang berada di negeri yang mempunyai suhu sejuk maka kipas sudah tidak diperlukan seperti Cameron Highland.



Sebelum ini penulis ada huraikan beberapa kaedah untuk baiki kipas sila rujuk disini 'DIY Baiki Kipas Yang Tidak Boleh Pusing' tapi masa itu pengetahuan mengenai kipas elektrik amatlah kurang senang cerita 'Try and Error' dan hasilnya menjadi sampah.


Setelah beberapa tahun kemudian penulis melakukan beberapa ujicuba ada beberapa kaedah yang kita boleh gunapakai sebelum menukar seketul motor.




Teknik diatas berkesan bilamana tempat letak blade kipas terasa ketat untuk pusing dan motor masih bergegar bagi menunjukkan ia masih mempunyai kuasa elektrik untuk pusing. Jika masih gagal barulah membuat keputusan untuk ganti seketul motor atau beli kipas satu set yang baru.


Ada yang memberi pendapat hanya dengan tukar kapasitor ia dapat berfungsi semula, penjelasan penulis mengenai fungsi kapasitor kipas adalah ia hanya perlu ditukar bilamana kipas korang seperti tidak bertenaga walaupun sudah pasang pada tahap maksima.



Namun sebelum tukar kapasitor kipas haruslah periksa dahulu kondisi motor kipas sama ada ia berpusing dengan normal atau terasa ketat ketika pusing menggunakan tangan. Jika dapati ia ketat maka itu bukanlah masalah dari kapasitor kipas tapi jika sebaliknya maka perlulah tukar kapasitor bagi melajukan semula kipas angin anda.


Kepada yang belum tahu kapasitor kipas mempunyai tahap kekuatan berbeza iaitu 1.5uF, 2.0uF, 2.5uF, 3.5uF. Menurut ahli DIY mereka berpendapat semakin tinggi tahap uF maka semakin laju kipas korang berpusing dan tahap risiko pun semakin tinggi kerana motor kipas kecil tapi kelajuan kipas dah ngalah Helikopter.


Kepada sesiapa yang tinggal di lembah klang, lubuk kedai elektrik yang senang jumpa adalah Jalan Pasar Pudu, kuala lumpur. Manakala jika korang berada diluar kawasan atau mempunyai masalah pengangkutan maka gunakan kaedah pembelian atas talian Shopee MY, Lazada MY dan lain-lain.


realme Buds Q : Kecil Tapi Ternyata Sangat Padu

6:38:00 PTG

Earphones bluetooth realme model RMA215 saiz kecil tapi memiliki bunyi yang padu seakan sama seperti speaker bass dirumah mahupun di pasaran namun sebelum itu pastikan ia original sebelum membeli.



Kami sudah aim lama terhadap beberapa produk realme dan akhirnya bila mereka membuatkan sales di Shopee MY 10.10 potong harga gila-gila dari RM129RM89 untuk earphones bluetooth. Tak cukup dari itu mereka juga sempat bagi voucher atas talian khas untuk pembeli Shopee MY terawal dan korang akan dapat hanya dengan harga RM74 sahaja. Amazing!


Selang beberapa hari menunggu proses penghantaran korang akan menerima sepasang earphones berserta tempat pengecasan, kabel type-C dan beberapa saiz pelapik getah untuk penyesuaian rongga telinga.



Pada mulanya pening juga mencari cara yang betul untuk letak di telinga, bahagian ini korang kena pastikan ia berada di posisi yang betul bagi mengelak tercicir akibat jatuh maklumlah barang kecil ada kemungkinan susah nak dijumpai tambahan lagi jika terselit kat mana-mana bahagian yang sukar.



realme juga klaim ketahanan bateri boleh bertahan selama 20jam dan memiliki latency serendah 119ms ketika bermain permainan video. Kadar berat item pula seringan 3.6g dan memiliki 10mm Bass Boost Driver yang mampu membuatkan gendang telinga korang melompat terkejut.


Ada beberapa fungsi sesentuh yang kelihatan moden iaitu sentuh dua kali untuk "Play/Pause music, Jawab panggilan" dan sentuh tiga kali untuk "Next media/song/video" berikut sentuh dan tahan 2 saat untuk "Letak panggilan" dan akhir sentuh kedua-dua dan tahan 2 saat untuk "Mode Gaming".


 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)