Terkini

HIBURAN

DUNIA

PENAJA

Percutian

Artikel Terbaru

Pengalaman Cara Guna Tempahan Tiket Dari redBus

7:22:00 PTG

redBus disambut baik oleh pengguna kerana berjaya menyediakan perkhidmatan alternatif untuk pembelian tiket atas talian.



Perkhidmatan itu juga telah menawarkan pulangan tunai kepada pengguna bagi tujuan penjimatan untuk tempahan tiket seterusnya.


Berdasarkan pengalaman penulis ketika menggunakan perkhidmatan dari Redbus adalah sangat baik kerana tidak lagi perlu cetak tiket kecuali jika anda berlepas dari Terminal Bersepadu Selatan(TBS) kerana penumpang harus membuat pengesahan terlebih dahulu sebelum dibenarkan memasuki ruang menunggu bas.



Sedikit teknik penjimatan sebelum buat tempahan tiket dari redBus adalah anda perlu mencari kod voucher terlebih dahulu kerana setakat ini mereka masih menerima konsep discount voucher & cash back


Akhir sekali pada tiket redBus memang tidak memberitahu akan nombor pendaftaran bas, jadi anda hanya perlu fokus pada nombor trip yang dipaparkan pada bahagian atas sahaja.


Digi Next Unlimited 40 Mengatasi Segalanya? FUP 300GB

9:31:00 PG

Sedang mencari pelan prepaid yang super power di Malaysia? Tahukah anda Digi hadir dengan unlimited pelan iaitu next 40.



Mereka juga mendakwa pelan itu mempunyai unlimited data internet fare usage policy(FUP) 999GB sebulan dan mempunyai unlimited panggilan seluruh rangkaian (FUP) tidak dapat disahkan juga 10GB Hotspot.


Perbandingan jenama lain telah dilakukan namun penulis anggap pelan prepaid Digi paling hangat kerana (FUP) 999GB dengan kelajuan 6Mbps rasanya sudah mencukupi untuk melakukan aktiviti streaming dan muat turun tanpa batasan.



Walaupun penulis kata ini adalah pelan paling hangat setakat ni tapi ia tetap bergantung pada kawasan tempat tinggal kita. Saya ujicuba pelan internet telco memang berdasarkan liputan yang ada sahaja jika tiada tu memang malas nak layan.


Cara nak tahu kawasan korang kuat telco apa adalah dengan melihat statistik dari aplikasi Opensignal walaupun ketepatan hanya beberapa peratus tapi ia cukup membantu untuk kita buat pilihan.


Digi Next Unlimited 40 ini pada mulanya belum official di laman sesawang mereka kerana ia hanya akan ditawarkan secara dalaman iaitu boleh didapati dari aplikasi Digi addons pengguna tapi jangan terkejut kalau baru beli sim Digi Next tapi tak nampak pilihan kerana ia memerlukan masa kurang lebih 7 hari dari hari pendaftaran berdasarkan pengalaman penulis.


Tapi sekarang korang tidak perlu tunggu lagi kerana pelan ini telah pun dilancarkan secara official pautan url di bawah.


Sumber: www.digi.com.my/promotion/next-unlimited-40



Advertisement

Mengapa Motorsikal LC135 Atau Model Lain Keluar Asap Putih?

8:27:00 PTG

Jika kenderaan anda sudah mulai keluar asap putih baik kereta mahupun motorsikal sememangnya tiada lagi cara melainkan overhoul.



Tahukah kita material dalaman enjin boleh dikatakan besi yang boleh terhakis sedikit demi sedikit berdasarkan kelajuan yang korang bawa setiap hari. Dalam enjin mempunyai beberapa getah bertujuan menyekat kebocoran minyak hitam dari mengalir keluar jadi bayangkan jika getah itu anda tidak tukar selama 5-7tahun pasti prestasi enjin semakin berkurangan.


Dalam artikel ini penulis kongsikan permasalahan asap putih motorsikal berdasarkan model Yamaha LC135. Teori yang penulis nak kongsikan ini adalah pendapat peribadi kerana mungkin pomen diluar sana mempunyai pengalaman tersendiri dari apa yang dikongsikan didalam ini.



Jika asap putih mulai kelihatan itu tandanya piston calar tapi janganlah hanya tukar bahagian tu sahaja memang masalah korang tidak akan selesai sebab punca yang menyebabkan calar adalah dari bahagian lain seperti connecting rod longgar, bearing karat, oil pump dan lain-lain termasuk saluran minyak hitam tersumbat.


Jika alatan khas korang mencukupi silakan turun enjin dan ganti setiap parts seperti bearing, oil seal, connecting rod, timing chain dan lain-lain yang kelihatan sudah terhakis atau rosak.


Kalau hantar bengkel korang sediakan sahaja bajet kurang lebih 1.7k ikut kawasan. Jika berkemampuan, sila tukar motorsikal setiap 5 tahun atau mileage 90k supaya tidak berisiko kena turun enjin banyak kali.


Pastikan kewangan anda cukup untuk menampung kos sparepart original kilang dan elak beli sparepart copy ori atau jenama racing kerana hayat dan kualiti produk mereka tidak tahan lama.


Cara Tukar Hak Milik Motorsikal Di Portal MySikap(JPJ)

11:35:00 PG

Jabatan Pengangkutan Jalan(JPJ) telah menyediakan portal atas talian MySikap bagi memudahkan urusan orang awam supaya tidak perlu lagi beratur kecuali urusan yang terpilih sahaja.



Cara pendaftaran portal MySikap anda perlu membuat pengesahan indentiti di mana-mana cawangan JPJ berhampiran, perkara yang perlu anda sediakan adalah alamat emel, nombor telefon dan kad pengenalan.


Sebagai penjual atau pemilik berdaftar anda hanya perlu log masuk ke portal MySikap lalu pergi bahagian kenderaan seterusnya pilih "Permohonan Pertukaran Hak Milik(Pemilik Berdaftar)".


Ikut sahaja arahan yang diberi sehingga langkah yang terakhir supaya anda boleh mencetak rujukan bukti permindahan milik tersebut.


Pembeli atau Pemilik baru pula boleh juga log masuk ke portal MySikap untuk pengesahan lalu membuat pembayaran secara atas talian atau boleh sahaja buat pembayaran di kaunter JPJ supaya terus boleh buat thumbprint dan cetak geran baru.



Kepada yang tidak tahu, setiap pertukaran nama yang dilakukan pihak JPJ akan membatalkan polisi insurans kenderaan lalu mengambil cukai jalan serta merta.


Pegawai JPJ akan tanya pemilik baru ingin beli polisi insurans atau tidak? jika korang belum sediakan wang yang mencukupi boleh je kata "Tidak" dulu pada pegawai tu dan fokus pertukaran nama je dahulu.


Kos urusan pertukaran hak milik ini, sebagai pemilik baru cuma perlu bayar RM3 sahaja untuk dapatkan geran baru di kaunter JPJ. Jika ada sebarang pertanyaan sila tinggalkan di ruang komen dibawah.


Portal MySikap


DuckDuckGo Email - Perisian Penyulitan Alamat Emel Tujuan Privasi

7:48:00 PTG

DuckDuckGo melancarkan perkhidmatan penyulitan alamat emel versi percubaan, bagaimana ia berfungsi?


DuckDuckGo Email

Sekarang boleh dikatakan semua urusan dalam internet memerlukan alamat emel pengguna untuk kemudahan pendaftaran dan diguna pakai untuk sebarang komunikasi.


Katakan penulis menggunakan alamat emel utama untuk melakukan pendaftaran di laman web yang berpontensi melakukan kerja spamming emel pengguna, emel utama kita akan dipenuhi dengan segala jenis pemasaran atau apa sahaja yang boleh membuatkan inbox kita penuh dan terganggu.



Oleh kerana itu duckduckgo telah berusaha membangunkan perisian penyulitan alamat emel pengguna supaya tidak dimanfaatkan oleh pihak tidak bertanggungjawab. Teori penyulitan emel yang dibangunkan oleh DuckDuckGo pada penulis sangatlah mudah iaitu anda akan menerima satu alamat emel penyulitan contoh "XXXX@duck(dot)com" dan ia akan di foward kepada emel utama anda.



Hasilnya webmaster laman web itu akan terima pendaftaran emel kita sebagai "XXXX@duck.com" tanpa mengetahui alamat emel utama. Pada penulis teori ini sangat menarik kerana "XXXX@..." boleh jadi sebagai dummy ketika melakukan pendaftaran disebabkan alamat penyulitan itu boleh berubah-ubah mengikut tujuan masing-masing.


Bilakah Coolant/Water Pump LC135 Sesuai Diselenggara?

12:00:00 PTG

Bila masa sesuai untuk servis coolant? Ada yang kata setiap 6 bulan dan setahun sekali namun ia bukanlah yang kita sangkakan kerana komponen water pump juga memainkan peranan jadi apalah gunanya tukar coolant.



Tahukah anda water pump LC135 dan lain2 model mempunyai hayat yang begitu pendek kerana ia bergantung sepenuhnya pada kualiti bearing dan komponen kecil yang lain seperti kipas dan seal.


Jadi apa akan berlaku jika hanya tukar cecair Coolant sahaja?

1. Bearing karat

2. Kipas terhakis

3. Seal bocor



Dengan punca komponen kecil inilah akan berlakunya kerosakan disebabkan campuran coolant dan minyak hitam maka jadilah seperti teh susu bak pepatah pomen.


Mesti korang tertanya ada ke jual parts kecil tu atau kena tukar sebiji waterpump. Jawapannya 'Ada' tapi memerlukan beberapa tools khas untuk proses membuka. Jadi jika tak nak pening kepala beli je water pump sebiji dari mana-mana dealer.



Orang lama guna teknik ketuk mengetuk je tapi bagi yang baru nak cuba tu sila fikirkan dulu, sebabnya boleh berlaku insiden calar balar di permukaan nanti.


Cara Daftar Perniagaan Atas Talian : Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM)

11:46:00 PG

Pentingnya usahawan mendaftar entiti perniagaan mereka supaya ia lebih diyakini serta dapat memenuhi syarat dari segala aspek seperti pembiayaan.



Masih ada berfikiran "berniaga sekadar suka-suka", tapi tahukah anda jika mempunyai entiti perniagaan ia lebih diyakini dan boleh berkembang dengan pelbagai inisiatif pembiayaan kerajaan.


Pendaftaran juga serendah RM30 untuk nama sendiri, RM60 untuk nama trade selama setahun. Kepada usahawan atas talian(Online) juga disarankan untuk mendaftar entiti perniagaan mereka supaya hak pengguna sebagai pembeli akan lebih terjamin dan dilindungi.


Bagaimana Mendaftar Perniagaan Atas talian?

Layari "https://ezbiz.ssm.com.my/" lalu tekan butang Sign Up untuk pendaftaran akaun.


Isi butiran peribadi seperti yang diminta lalu tekan butang "Register" seterusnya ikut sahaja langkah-langkah yang diberi seperti isi maklumat alamat, nombor telefon dan emel.


Cara Aktifkan User ID ezbiz.ssm.com.my

Nampaknya SSM masih memerlukan pengesahan anda untuk aktifkan fungsi portal ezbiz tersebut. Jangan khuatir kita ikut sahaja arahan yang diberi dengan menekan butang Download Manual kerana semua sudah diberitahu didalam tu.



Secara ringkas untuk pengesahan portal ezbiz ini mempunyai dua kaedah iaitu melalui temujanji panggilan video Whatsapp oleh pegawai SSM atau hadir di cawangan berdekatan untuk pengesahan.


Daftar Entiti Perniagaan Secara Online

Tekan "My Business Services > New Business" lalu isikan segala maklumat yang diminta contoh seperti nama perniagaan dan lain-lain yang diperlukan. Akhir sekali lakukan pembayaran secara atas talian dan tunggu beberapa jam untuk keputusan lulus atau tidak.


Diatas ini adalah langkah-langkah ringkas untuk mendaftar entiti perniagaan milikan tunggal (enterprise). Tapi kalau untuk syarikat berstatus Sdn. Bhd / Berhad anda haruslah mencari khidmat pendaftaran yang bertauliah kerana mempunyai tahap prosedur yang lebih sukar.


Drama Siri 'Peaky Blinders' Diambil Dari Kisah Sebenar

5:14:00 PTG

Peaky Blinders ialah siri televisyen drama jenayah British yang dicipta oleh Steven Knight.


Geng fiksyen ini berdasarkan geng belia bandar sebenar dengan nama yang sama yang aktif di bandar dari tahun 1880-an hingga 1910-an.


Netflix, di bawah perjanjian dengan Syarikat Weinstein dan Endemol, memperolehi hak untuk mengeluarkan rancangan itu di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia. Pada Januari 2021, telah diumumkan bahawa siri keenam akan menjadi yang terakhir disiarkan pada tahun 2022.



Penulis begitu tertarik dengan drama ini disebabkan watak lakonan mereka begitu tenang walaupun ditimpa pelbagai cabaran seperti pengkhianatan, kerajaan, perniagaan dan lain-lain.


Drama ini juga menyelit beberapa mesej yang baik walaupun jalan ceritanya mempunyai adegan jenayah dan keganasan juga tidak sesuai untuk tontonan keluarga terutama yang dibawah umur.


- sumber wiki


Dunia Di Ambang Krisis Makanan, Bersediakah Kita?

4:31:00 PTG

Pakar-pakar bidang pertanian dan ekonomi telah lama memberi amaran berhubung keselamatan makanan pada masa ini berada di paras membimbangkan.



Konflik diantara negara kuasa besar juga memainkan peranan ekoran berlakunya aktiviti sekatan ekonomi termasuk bahan mentah.


Masalah konflik di negara luar boleh memberi kesan buruk terhadap aktiviti export/import dimana harga barangan menjadi mahal sekaligus tekanan inflasi bagi sesebuah negara atau bakal memberi kesan buruk di seluruh dunia.



Berkaitan masalah ini kerajaan Malaysia yang ditakbir oleh Ismail Sabri telah bersetuju untuk memansuhkan cukai AP import bahan makanan serta merta bagi mengatasi kenaikkan harga makanan.


Pakar ekonomi berpendapat Malaysia harus perhalusi cara melariskan barangan tempatan dengan kawalan harga yang maksima supaya dapat bersaing dengan harga dan kualiti barangan import.


Secara tidak langsung Malaysia juga banyak bergantung pada barangan import berbanding barangan tempatan dengan alasan barangan import lebih murah dan berkualiti.


Isu kenaikkan harga barang secara mendadak mungkin disebabkan aktiviti menyorok bekalan dari peringkat pemborong namun permasalahan ini sedang disiasat oleh KPDNHEP.


Nasihat supaya pengguna tidak membuat pembelian panik seperti yang pernah berlaku sebelum ini ketika negara sedang menghadapi masalah pandemik Covid-19.


KESAN TIDUR TERHADAP OTAK KANAK-KANAK YANG PERLU IBU BAPA AMBIL TAHU

1:05:00 PTG

Anak yang meragam selepas pukul 9 malam BUKANLAH anak yang bermasalah atau masalah sesiapa sahaja di sekeliling anak.



Yang SALAH adalah IBU BAPA yang tidak tidurkan anak awal, yang tidak menyediakan jadual rutin anak, yang membiarkan anak berjaga tanpa perlu, yang membiarkan anak bersama gajet dan tv sesuka hati, yang permisif dan yang mengheret anak keluar tidak kira waktu.


Anak sepatutnya tidur awal supaya mendapat rehat dan tidur yang cukup. Orang tua yang tidak cukup rehat dan tidak cukup tidur pun akan bertindak tidak rasional, apatah lagi anak kecil yang sememangnya tidak boleh berfikir dengan rasional. Hormatilah perkembangan dan keperluan anak.


Dalam satu kajian menunjukkan 41.5% kanak-kanak di Malaysia tidak dapat tidur yang mencukupi. Tidur merupakan keperluan yang amak penting dan paling asas dalam perkembangan kanak-kanak.


Berdasarkan Maslow’s Hieraki tidur termasuk di dalam salah satu keperluan fisiologi yang paling penting untuk dipenuhi dengan baik.


Tidur bukan sahaja keperluan yang sangat penting bagi kanak-kanak tetapi bagi semua lapisan umur. Tetapi bagi kanak-kanak masa tidur mereka lebih panjang kerana mereka sedang dalam fasa membesar dan berkembang. Keperluan tidur yang tidak dijaga dengan baik akan memberi impak negative daripada sudut akademik dan juga sikap dan perangai mereka.


Berikut merupakan masa/jam tidur yang diperlukan bagi kanak-kanak:


⭕ Umur 2 bulan kebawah :12 – 18 jam

⭕ Umur 3 bulan – 1 tahun : 14 – 15 jam

⭕ Umur 1-3 tahun : 12 – 14 jam

⭕ Umur 3-5 tahun : 11 – 13 jam

⭕ Umur 5-12 tahun: 10 – 11 jam

⭕ Umur 12-18 tahun: 8.5 – 9.5 jam



Apa yang akan berlaku sekiranya kanak-kanak tidak cukup tidur?


Tidur yang tidak mencukupi akan menyebab kanak-kanak tidak dapat memberi tumpuan di dalam kelas dan ketika guru mengajar. Fokus mereka lebih tertumpu kepada usaha untuk tidak tertidur di dalam kelas.


Kesan yang lebih buruk terhadap kanak-kanak yang tidak cukup tidur adalah prefrontal cortex tidak dapat berfungsi dengan baik.


Prefrontal cortex merupakan sebahagian daripada otak depan yang berfungsi untuk membuat perancangan, berfikir secara luar kotak dan juga menganalisa.


Jadi kanak-kanak akan rasa terbeban ketika berhadapan dengan situasi untuk menyelesaikan masalah atau tidak menjumpai jawapan yang betul.


Fungsi prefrontal cortex yang menurun disebabkan tidak cukup tidur turut memberi kesan kepada interaksi sosial mereka.


Kekurangan fungsi ini akan menyebabkan kanak-kanak lebih pentingkan diri sendiri, kurang empati dan berdepan dengan kesukaran untuk menyelesaikan masalah.


Penggunaan gadget atau membaca buku terlalu lama boleh membuatkan mata letih dan rabun. Tabiat ini juga akan membuatkan mata cepat kering kerana mata akan kurang berkelip jika dibiarkan melihat skrin pada jangka masa lama.


Bagi memastikan kesihatan mata anak, waktu penggunaan gadget perlu dikawal supaya mata mendapat rehat yang cukup.


Screentime yang terlalu lama juga akan memberi kesan kepada kualiti tidur anak.


Cahaya dari skrin gadget adalah sangat tidak baik terutamanya pada waktu malam kerana otak akan memberi tindak balas kepada badan untuk tetap berjaga sehingga boleh mengganggu waktu tidur.


Bagaimana Tidur Itu Mampu Membantu Otak Kanak-Kanak?


1. Tidur dapat membantu proses pembelajaran


Kanak-kanak memerlukan tidur yang berkualiti dan cukup bagi menguatkan ingatan terhadap informasi yang baru mereka terima dan tidur juga membantu informasi itu difahami dan dapat dihubung kait antara satu informasi dengan infromasi yang lain.


Lagi banyak perkara dan maklumat yang diterima mereka, lagi banyk tidur yang diperlukan. Mengajar mereka perkara baru ketika mereka dalam keadaan umpama mencurah air ke daun keladi.


2. Tidur Membantu Pembelajaran Kemahiran Motor yang Baru.


Berdasarkan jurnal Memory stabilization and enhancement following music practice, apabila anak anda belajar kemahiran motor yang baru seperti memukul bola hoki, bermain gitar atau menari.


Tidur akan membantu otak menghantar memori jangka pendek(Short term memory) perkara yang di pelajarinya ke ‘cortex motor’.


Jadi bila diulang kembali kemahiran motor tersebut, mereka mampu lakukannya dengan lebih pantas dan lebih tepat.


3. Tidur Mampu Mendorong Otak Lebih Kreatif


Ada satu istilah yang di panggil Hypnagogia. Hypnagogia merupakan situasi di mana seseorang itu antara Sedar dan Tidur. Di fasa ini, kita akan jumpa cara yang kreatif untuk menyelesaikan masalah ketika siang hari. Ini kerana otak menyusun dan menstrukturkan semula memori dan kesannya meningkatkan kreativiti.


4. Tidur Membersihkan Toksik Di Dalam Otak


Otak memerlukan tenaga untuk berfungsi. Hasil daripada itu menghasilkan sejenis toksik yang perlu disingkirkan melalui ‘glymphatic system’. Toksik ini perlukan di singkirkan kerana ada kajian menunjukkan toksik ini antara sebab berlakunya penyakit Alzherimer.


‘Glymphatic System’ berfungsi sepanjang masa tetapi lebih aktif ketika waktu tidur. Jadi untuk memastikan proses pembersihan berjalan dengan optimum kanak-kanak perlukan tidur yang cukup.


5. Tidur Menguatkan Ingatan


Ketika tidur short-term memories akan ditukar kepada long-term memories. Ketika tidur otak akan memaparkan semula memori pada hari itu dalam proses yang penting untuk menguatkan ingatan.


Berdasarkan Sleep Deprivation dan False Memories tidak cukup tidur pada kanak-kanak bukan sahaja menyebabkan otak mereka gagal untuk menukar ‘short-term memories’ kepada ‘long-term memories’. Malah memori tersebut akan bercampur aduk antara daripada situasi yang lain dan mewujudkan false memories.


Kesimpulannya, sebagai penjaga kepada kanak-kanak sama ada ibu-bapa atau guru, memastikan mereka mendapat tidur yang cukup sangat penting demi memastikan otak mereka dapat berfungsi dengan baik.


Kasihani mereka, mereka terlalu muda untuk ditekan dan dipaksa di luar kemampuan mereka.


Pastikan kanak-kanak mendapat keperluan asas mereka dengan optimum, demi memastikan kesan dan impak yang lebih hebat.


SUMBER

Betul Ke Lemon Berkesan Untuk Detox Badan?

12:06:00 PTG

Sering kali kita dengari tentang pengambilan lemon sebagai detox. Adakah perkara ini mitos atau fakta?



Semua orang pasti ingin membuang toksin dalam badan bagi mendapat kesihatan yang lebih baik. Pada zaman sekarang, ramai yang menganggap dengan minum air detox seperti lemon dapat membersih dan membuang segala toksin yang terkumpul dalam badan.


Detoksifikasi adalah proses yang menyingkirkan toksin dan bahan berbahaya daripada badan.


Toksin yang dihasilkan dalam badan termasuklah asid laktik, urea dan bahan buangan daripada bakteria dalam usus. Toksin daripada sumber luar termasuklah bahan kimia dalam rokok, dadah dan arak, plumbum daripada ekzos kereta dan pencemaran udara.


Proses detoksifikasi berbeza bagi setiap individu kerana ialah dipengaruhi oleh faktor persekitaran, pemakanan, gaya hidup, status kesihatan dan genetik.



Tahukah anda yang sebenarnya dalam badan kita, terdapat beberapa organ yang bekerja untuk membuang toksin dan bahan kumbahan secara semula jadi. Ini termasuklah:


1. Hati


Hati merupakan organ yang paling besar dalam badan. Ia merupakan organ utama bagi proses detoksifikasi dan penapisan. Hati membantu membuang toksin daripada badan, membersihkan darah, menyimpan nutrien serta menghasilkan protein.


2. Usus besar


Fungsi utama usus besar adalah untuk menyerap air daripada makanan yang tidak dapat dihadam dan seterusnya meyingkirkan bahan buangan seperti najis.


3. Buah pinggang


Berfungsi untuk menapis darah dan penyingkiran bahan kumuhan termasuk urea dan urik asid.


4. Paru-paru


Menyingkirkan karbon dioksida melalui pernafasan.


Perlukah lemon sebagai detox? Jawapannya, TIDAK!


Seperti yang telah dijelaskan di atas, badan kita mempunyai organ yang bekerja untuk membuang toksin. Penambahan lemon sebagai detox tidak memberi kesan kepada proses ini. Tambahan pula, berdasarkan beberapa kajian, tidak ada bukti yang kukuh mengatakan bahawa lemon berperanan sebagai detox.


Cara terbaik untuk membersihkan sistem badan anda adalah dengan minum air yang cukup dan mengambil mengambil serat mengikut keperluan seharian. Ini dapat memastikan sistem pencernaan anda lebih teratur.


Tidak boleh tambah lemon sama sekali ke? Secara umunya, lemon tidak berfungsi sebagai detox yang boleh membuang toksin dan bahan kumuhan daripada badan.


Bahan utama air lemon ialah air. Minum air secukupnya adalah bagus untuk kekal terhidrat. Jika anda menambah lemon dalam air kerana sukakan rasanya daripada air kosong dan dapat membantu anda untuk minum air secukupnya, maka boleh diteruskan.


Walaupun tiada kajian kukuh yang dapat membuktikan lemon berfungsi sebagai detox, namun, lemon mempunyai khasiat tersendiri kerana mengandungi nutrien seperti Vitamin C, antioksidan dan flavonoid.


1. Mengandungi antioksidan


Antioksidan adalah satu komponen yang membantu untuk melindungi sel badan daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Dengan ini, ia dapat mengurangkan risiko penyakit seperti obesiti, kencing manis, darah tinggi dan penyakit jantung.


2. Mengandungi flavonoid


Flavonoid adalah daripada kumpulan fitokimia yang juga mengandungi antioksidan dan juga dapat mengurangkan keradangan dalam badan.


Keradangan kronik akan meningkatkan tekanan oksidatif dan risiko penyakit seperti atritis, kanser dan kencing manis.


3. Mengandungi Vitamin C


Vitamin C merupakan vitamin yang larut air. Ia berperanan dalam meningkatkan sistem ketahanan badan, penyembuhan luka dan membantu penyerapan zat besi daripada makanan.


4. Mengurangkan risiko batu karang


Batu karang merupakan penumpukan mineral yang terkumpul dalam buah pinggang. Kompaun sitrat dapat mengurangkan risiko batu karang.


Lemon mempunyai kandungan sitrat yang tinggi dapat melindungi daripada risiko pembentukan batu karang.


Tambahan pula, batu karang juga boleh terjadi apabila seseorang itu tidak cukup pengambilan air. Justeru, pengambilan air yang cukup dapat mencegah daripada berlakunya batu karang, tidak kira ada ditambahn lemon di dalamnya atau tidak.


Kesimpulannya, penambahan lemon dalam air tidak memberi kesan kepada proses detoksifikasi dalam badan. Organ kitalah yang berfungsi untuk membuang toksin dan bahan buangan dalam badan.


Namun, lemon yang ditambah dalam air mempunyai khasiatnya kerana ia mengandungi komponen dan nutrien seperti antioksidan, flavonoid, vitamin C, dan juga mengurangkan risiko batu karang.


Penambahan lemon ada salah satu cara bagi menambah rasa dalam air dan juga memberi kesegaran, apa lagi apabila minum air lemon sejuk pada hari panas. Ia juga membantu anda untuk kekal terhidrat.


Akhir sekali, minum air secukupnya adalah penting kerana ia bukan sahaja mengekalkan dehidrasi, tapi dapat membantu untuk melancarkan proses penghadaman dan pembuangan toksin dalam badan.


SUMBER

Khasiat Serai Untuk Kesihatan Yang Anda Perlu Tahu

11:58:00 PG

Serai atau nama saintifiknya Cymbopogon citratus merupakan sejenis tumbuhan yang berasal dari keluarga Poaceae. Tumbuhan ini mempunyai bau yang menyenangkan dan sering digunakan di dalam masakan untuk menambahkan lagi rasa masakan tersebut.



Selain itu, ianya turut digunakan untuk tujuan perubatan seperti digunakan dalam penghasilan ubat-ubatan dan minyak angin yang berasaskan serai. Namun tahukah anda akan kebaikan yang ditawarkan oleh tumbuhan ini? Oleh itu, artikel ini akan membincangkan dengan lebih lanjut akan khasiat yang ditawarkan oleh serai.


Antara komponen yang berkhasiat terkandung di dalam serai adalah minyak pati yang mempunyai pelbagai manfaat terhadap kesihatan. Minyak pati serai mempunyai komponen seperti geranial, neral yang bersifat anti bakteria.


Selain itu, tumbuhan ini turut mempunyai komponen flavonoid dan fenolik yang mempunyai pelbagai kebaikan seperti anti-diarea, anti-kulat, anti-radang dan anti-oksida. Kebaikan yang ditawarkan oleh serai akan dibincangkan dengan lebih mendalam di dalam artikel ini.



Berikut merupakan khasiat atau kebaikan yang boleh diperolehi daripada serai.


1. Bersifat anti bakteria


Minyak pati yang diekstrak dari daun serai seperti geranial dan neral merupakan komponen yang mempunyai sifat antibakteria terutamanya terhadap bakteria gram negatif dan positif. Selain itu, untuk rawatan tradisional pula, serai digunakan untuk merawat jangkitan bakteria seperti keracunan makanan.


2. Bersifat anti radang


Serai juga bersifat anti radang di mana ianya dapat meredakan sebarang inflamasi. Hal ini kerana komponen bernama citral yang diekstrak dari serai mampu untuk mencegah inflamasi dan sering digunakan di dalam krim sapu sebagai rawatan kepada inflamasi dan keradangan. Ianya mampu untuk menghalang penghasilan prostaglandin dan mengurangkan keradangan.


3. Bersifat anti malaria


Malaria adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh parasit dan ianya menjangkiti manusia melalui gigitan nyamuk. Penyakit ini sekiranya tidak dirawat akan membahayakan nyawa pesakit yang dijangkiti.


Antara lain serai adalah bersifat anti malaria di mana komponen citral, myrcene dan citronellal mempunyai sifat anti malaria. Komponen ini mempunyai sifat antimalaria terhadap Plasmodium, sejenis parasit yang menyebabkan penyakit malaria.


4. Menurunkan paras kolesterol


Satu kajian telah dijalankan ke atas haiwan untuk mengkaji kesan pengambilan ekstrak daun serai ke atas paras kolesterol haiwan yang mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Kajian ini mendapati bahawa pemberian ekstrak daun serai menurunkan paras kolesterol haiwan tersebut.


5. Merawat masalah oral candiasis


Oral candiasis atau dikenali sebagai masalah tompokan putih di dalam mulut merupakan sejenis masalah yang disebabkan oleh jangkitan kulat. Satu kajian telah dijalankan untuk melihat keberkesanan penggunaan jus serai dan jus lemon untuk merawat masalah ini. Kajian ini mendapati bahawa penggunaan jus serai dan lemon membantu untuk merawat masalah oral candiasis.


6. Mengawal paras gula darah


Serai juga dilihat berpotensi untuk mengawal paras gula di dalam darah. Satu kajian telah dijalankan terhadap haiwan untuk mengkaji kesan anti-diabetik teh serai terhadap pengawalan gula di dalam darah haiwan yang mempunyai diabetes. Kajian ini mendapati bahawa pemberian teh serai bersifat anti-diabetik dan dapat mengawal paras gula haiwan tersebut.


7. Merawat ulser peptik


Ulser peptik terjadi apabila berlakunya luka di bahagian dinding perut. Kajian yang dijalankan terhadap haiwan menunjukkan bahawa pemberian minyak pati serai dapat merawat penyakit ulser peptik. Hal ini kerana minyak pati serai mampu melindungi lapisan perut daripada kecederaan yang disebabkan oleh aspirin dan etanol.


8. Menurunkan paras tekanan darah


Satu kajian telah dijalankan untuk mengkaji kesan pengambilan teh hijau dan serai ke atas pengawalan tekanan darah dan degupan jantung peserta. Kajian ini mendapati bahawa peserta yang mengambil teh serai mengalami penurunan di dalam tekanan sistolik darah berbanding dengan peserta yang mengambil teh hijau.


9. Meredakan tanda keresahan


Umum mengetahui bahawa penggunaan minyak pati dapat membantu untuk menurunkan tekanan dan menenangkan fikiran. Minyak pati serai turut memberi yang sama terhadap penggunanya. Satu kajian telah dijalankan di kalangan peserta lelaki untuk mengkaji kesan pengambilan minyak pati serai. Kajian ini mendapati bahawa peserta yang menghidu minyak pati serai mengalami penurunan di dalam aspek kegelisahan.


10. Digunakan untuk wangi-wangian


Selain diambil secara oral, serai turut digunakan untuk tujuan kosmetik dan penjagaan diri. Secara tradisionalnya, cerai digunakan untuk merawat masalah bau badan dan sering digunakan di dalam mandian. Selain itu, serai turut digunakan untuk tujuan mewangikan rambut.


Kesimpulannya, serai dapat memberikan manfaat kepada kesihatan tubuh badan. Namun begitu, kebanyakkan kajian yang telah dijalankan adalah kajian yang dijalankan ke atas haiwan. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor atau pakar kesihatan terlebih dahulu untuk mereka menilai tahap kesihatan anda sebelum anda mengamalkan apa-apa jenis perubatan.


SUMBER

 
DMCA.com Protection Status

HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Sekejung Network(003413624-V)