Terkini

Pelbagai

Artikel Terbaru

Portable DVD Player SINGER Tidak Boleh Memainkan ' MP3/MP4 ' Apa Sebabnya?

12:37:00 PG

Portable DVD Player amat sinonim di kalangan keluarga yang mempunyai anak kecil tambahan lagi ketika berjalan jauh.



Faktor perjalanan jauh dapat menjadikan kanak-kanak akan mudah merasa bosan atau terpaksa tidur sepanjang perjalanan disebabkan tidak tahu aktiviti apakah yang patut dilakukan ketika terkurung didalam kenderaan berjam lamanya.


Belum lagi masuknya musim perayaan mungkin sahaja orang dewasa turut dapat merasakan kebosanan ketika meredah kesesakkan lalu lintas.


Posting kali ini akan menceritakan mengenai isu DVD Player gagal membaca fail MP4 walaupun pada kotaknya mempunyai logo MP3/MP4. Sebelum itu tahukah anda sebelum muncul teknologi DVD dan Blueray pengguna hanya dapat memanfaatkan CD player.



Ketika zaman CD player seingat kami hanya rumah tertentu sahaja mampu pakai, maklumlah pengganti era Video Tape (VHS) empat segi dimana ketika itu casing dia ada budak sekolah buat bekas pensel dan lain-lain.



Siapa sempat melalui zaman video tape memang legend dan pada ketika itu kediaman siapa yang ada pemain video tape turut akan dilabelkan sebagai bangsawan. Tidak lama kemudian beberapa syarikat gergasi mula memperkenalkan pemain video baru iaitu dinamakan CD Player.


Zaman ini juga peniaga CD cetak rompak bebas berniaga seperti jual sayur tanpa segan silu termasuk depan 7-Eleven, Pasar malam dan tepi jalan. Dengarnya ketika ini diorang punya taikun sudah bayar lebih pada kawasan-kawasan tertentu sehinggakan peniaga mereka pun ada walkie-talkie demi penjimatan kredit telefon.


Pemain DVD Tidak Boleh Memainkan ' MP3/MP4 ' Apa Sebabnya?



Berbalik pada isu diatas oleh kerana kami mempunyai pemain DVD jenama Singer yang boleh dibawa kemana sahaja setelah membuat ujicuba dapati setiap fail MP4 yang telah dimuat turun dari Internet telah gagal untuk dibaca. Pada mulanya kami fikir dia punya firmware atau permasalahan yang lain-lain.


Namun setelah dikaji mendapati punca sebenar permasalahan ini adalah pada bahagian encoding fail MP4 yang dimuat turun. Ini kerana setiap teknologi mempunyai kumpulan tersendiri bermaksud jika ia adalah pemain DVD mana mungkin dapat memainkan fail MP4 yang telah diubah suai mengikut teknologi masing-masing seperti Blueray 1080p , 4k , 8k.


Semakin cantik gambar didalam video maka semakin besar saiz fail tersebut, jadi untuk perbetulkan semula encode pada setiap fail yang telah dimuat turun adalah anda harus menggunakan perisian khas untuk melakukan kerja converter sama ada versi percuma mahupun berbayar.


Nak cerita lebih terperinci akan cara penggunaan converter kami sebenarnya bukanlah pakar membuat fail video namun dengan adanya pelbagai perisian di pasaran ia sedikit sebanyak dapat membantu. Isu seperti atas walaupun kelihatan ia mempunyai logo MP3/MP4 tidak bermakna setiap fail video MP4 yang korang muat turun dari Internet tu dapat dimainkan pada DVD player made in China ini.



Penyelesaian adalah anda harus convert kesemua fail .MP4 itu tadi menjadi .AVI menggunakan perisian converter. Selesai semuanya sila cuba memainkan faill yang baru di ubah tadi kedalam DVD player semula dan tahniah jika berjaya manakala sesiapa yang masih gagal sila tinggalkan sebarang pertanyaan di ruang komentar dibawah.


Tahukah Anda Pelekat RFID Sudah Boleh Didapati Secara Percuma

9:33:00 PG

Siapa yang sering guna Tol? Ya sudah tentu orang yang menetap mencari rezeki di kawasan bandar Kuala lumpur / Selangor kerana kedua lokasi ini memang merata Tol mereka maklumlah pengguna jalan raya nak jalan cantik dan terjaga sudah semestinya kena bayar.



Namun apa yang terjadi dengan SmartTag yang dikatakan tidak berapa Smart disebabkan pengguna sering menghadapi masalah ketika melalui Tol SmartTag maka dengan teknologi terbaru ini yang dipanggil Radio Frequency Identification (RFID) dicipta sebagai pelekat tanpa menggunakan sebarang tenaga dari bateri? eh ada bateri ke dalam pelekat tu kami pun tak pasti tentang ini sebab jenuh juga nak asik nak tukar pelekat RFID.


Touch N Go juga sudah mula menyebarkan pelekat ini kepada pemilik kenderaan mengikut fasa iaitu dari Pilot Test sehingga orang ramai yang kini sudah boleh melakukan pemasangan pelekat RFID secara percuma di lokasi terpilih yang sentiasa dikemaskini melalui E-Wallet TNG.




Pada mula pemasangan aku agak pening memikirkan teknologi ini paling penting jika berlaku kerosakkan atau kecurian disebabkan beberapa faktor yang bakal bermain di minda pengguna. Isu ini akan aku ceritakan dibawah nanti , apa yang korang kena tahu teknologi RFID ini juga sebahagian bahan ujicuba sepertimana peralatan SmartTag yang pada mulanya harga mencecah ratusan dan kini mungkin peniaga sudah mula turunkan harga sikit demi sedikit ekoran ramai yang sudah beralih kepada penggunaan RFID.


Cuma kita tidak tahu berapa teknologi ini dijadikan bahan ujicuba oleh TNG kepada pengguna Tol disebabkan masih ada pengguna mengatakan peralatan sensor yang berada di palang Tol gagal mengesan pelekat RFID mereka.


Permasalahan ini juga telah berlaku kepada pengguna SmartTag sebelum ini dan oleh kerana itu pihak TNG mula mencari teknologi baru iaitu sejenis pelekat yang akan berada di luar cermin kenderaan anda. Selepas pemasangan dilakukan dalam hari tertanya bagaimana pelekat ini dicuri atau di robek oleh orang yang tidak bertanggungjawab maklumlah di bandar ni masih ada manusia yang tidak bertamadun.



Persoalan diatas akan dijawab secara positif yang diberitahu oleh pihak TNG. Pelekat RFID berada di luar cermin kenderaan adalah disebabkan ingin memudahkan alat sensor di palang Tol mengesankan pelekat RFID seperti alat antenna radio dimana kelihatan seperti tiada penggunaan dari tenaga elektrik seperti bateri atau wayering dan paling menarik setiap pelekat itu boleh bertahan selama 5 tahun.


Sesiapa yang guna kurang dari 5 tahun tu haa korang pergilah kiosk TNG untuk tuntut semula gantian. Seterusnya pengguna tidak perlu risau jika berlaku sebarang kecurian kerana pelekat itu berada di luar cermin kenderaan kerana alat tersebut tersangatlah mudah rosak jika ada berlaku sebarang cubaan mencabut.


Kiranya walaupun pakar mencuri tu cabut dengan penuh berhati-hati ia tetap akan merosakkan chip didalam pelekat itu kerana ia dicipta untuk mudah rosak untuk mengelak dari berlaku sebarang kecurian. Gilalah kalau tidak mudah rosak buatnya sedang kau tidur orang tu dari masuk Tol Johor haa nangis tak sudah.


Pelekat ni buatan dari negara mana jangan ditanya sebab dalam kepala aku ini tumpu antara dua ni je iaitu China atau Taiwan dan ini belum dapat disahihkan lagi. Kepada pengguna tegar SmartTag anda sudah boleh merancang untuk pergi buat pemasangan dimana hanya memerlukan sekitar 15 minit sahaja setiap kenderaan bergantung pada tukang pasang kut ada pekerja mereka yang sakit perut.


TNG juga memberitahu bahawa alat SmartTag akan hapuskan dan ketika itu korang berpeluh laa beratur di kaunter tunai atau berhenti untuk mengimbas kad TNG kena pula pada musim perayaan nanti. Orang lain dah lalu Tol macam angin yang awak masih sibuk buka tingkap nak imbas kad TNG.



Kepada yang belum mendaftar E-Wallet TNG, perkara yang anda perlu tahu adalah TNG akan bagi 10x rebate pulangan tunai untuk setiap pengguna E-Wallet TNG. Haa banyak tu katakan kalau korang lalu Tol RM2.10 tolak beberapa peratus dari rebat dapatlah dalam 42sen setiap transaksi x 10 = RM 4.20 siapa nak bagi.


E-Wallet TNG dimasa hadapan bakal boleh digunakan pada mana-mana lokasi yang terpilih sebagai contoh KFC dan Tealive dan beberapa pasaraya yang terpilih bagi mendidik pengguna mengamalkan konsep cash less dan paling aku teruja selepas ini tidak perlu lagi cari kaunter TNG untuk reload kad korang kerana E-wallet TNG sudah link terus dengan kad TNG anda serta mempunyai ciri terbaru PayDirect bagi membolehkan kredit Tol ditolak terus dari akaun wallet walaubagaimanapun anda masih boleh melakukan topup di kiosk yang terpilih seperti petrol pump.


PayDirect buat masa ini sudah berkesan di kebanyakkan tol kecuali Lebuhraya Plus, Lebuhraya Elite, NKVE dan Lebuhraya LEKAS. Tol yang masih belum ingin menerima PayDirect ni bakal di cepuk secara berjemaah supaya dapat menerima demi memudahkan pengguna lebuhraya ketika musim perayaan dan hari-hari biasa.


Advertisement

HTC Memperkenalkan Telefon Pintar Jenis Blockchain : Exodus 1

10:59:00 PG

HTC mengumumkan keluaran HTC Exodus 1 yang tidak lama lagi akan berada di pasaran. Versi terkini telefon pintar yang menarik perhatian syarikat itu dijual sekitar A$ 699.



HTC Exodus 1 meramalkan syarikatnya pengeluar pertama telefon pintar yang menggunakan teknologi blockchain yang sedang dikenali dunia pada masa ini.


Untuk menyokong rangkaian Bitcoin (BTC) dan lain-lain tidak lama lagi mungkin semudah hanya memainkan telefon anda. HTC telah mendedahkan spesifikasi teknikal untuk telefon Exodus 1 yang termasuk keupayaan blockchain yang canggih. Sebagai tambahan storan dan dompet digital utama akan terbina didalam, peranti baru ini juga akan menjadi yang pertama dimana telefon mudah alih yang canggih dan membolehkan pengguna untuk berinteraksi menggunakan rangkaian blockchain terbesar.




Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan hari ini, HTC menggambarkan peranti baru itu sebagai sebahagian daripada pergerakan ke arah perlindungan yang menekankan bahawa keupayaan penuh nod akan membolehkan pengguna untuk berinteraksi dengan rangkaian blockchain tanpa mendedahkan privasi mereka kepada pihak lain.


Dengan itu fungsi exodus 1 adalah memastikan bahawa tiada pengguna yang dapat dihalang daripada melakukan transaksi walaupun mereka tidak mempunyai blok, namun dengan adanya telefon keluaran blockchain ini masing-masing memainkan peranan yang penting dalam memastikan bahawa setiap blok tersebut tetap selamat dan boleh diakses oleh semua orang.


Phil Chen, yang menggambarkan mengenai HTC dengan gelaran Ketua Pegawai Decentralized, menerangkan peranti baru ini sebagai sebahagian daripada misi syarikat untuk "kebebasan pengguna."


Telefon ini juga dilengkapi dengan dompet digital terbina didalam, dikenali sebagai Vault Zion. Zion Vault menyimpan kunci cryptocurrency dalam pelaksanaan yang dipercayai, bagi membolehkan pengguna untuk mudah memiliki dan menggunakan cryptocurrencies tanpa mendedahkan privasi mereka kepada aplikasi yang berniat jahat atau memerlukan pengesahan identiti.


Exodus 1 akan mengambil langkah seterusnya dengan melepaskan kit pembangunan perisian (SDK untuk Zion Vault), dengan Toolkit baru ini akan membolehkan pembangun program untuk meneroka mengintegrasikan kriptografi dengan aplikasi pihak ketiga. "Kami faham ia memerlukan komuniti untuk memastikan kekuatan dan keselamatan, "kata HTC dalam pengumuman itu," jadi penting bagi pasukan EXODUS bahawa komuniti kita mempunyai alat terbaik. "


Buat masa ini hanya HTC berani menjadi pengeluar yang berusaha untuk mengintegrasikan teknologi mudah alih dengan blockchain dan cryptocurrency. Disebabkan telefon pintar masa kini tidak lagi menjaga privasi pengguna maka dengan telefon berteknologi blockchain pihak pembangun akan berusaha untuknya isu tersebut.



Pelakon Power Rangers 'Pua Magasiva' Ditemui Mati di New Zealand Pada Usia 38 Tahun

7:20:00 PG

Pua Magasiva, yang telah membintangi beberapa siri televisyen Power Rangers serta Soap Opera Shortland Street, telah meninggal dunia berusia 38 tahun.



New Zealand, polis dipanggil ke rumah di Wellington, awal pagi Sabtu, di mana mereka mendapati pelakon itu tidak menyedarkan diri.


urucakap polis memberitahu media tempatan bahawa mereka mendapati "tidak ada keadaan yang mencurigakan pada kematiannya," dan akan merujuk kes itu kepada penyakit jantung koronari dimana boleh menyebabkan kematian mengejut.



Magasiva dan Sadler berkahwin pada April lalu, hampir 10 bulan selepas pertemuan pada bulan Oktober 2016, menurut Flava, sebuah stesen radio New Zealand di mana Magasiva telah menjadi tetamu jemputan di sebelah pagi sebelum kematiannya.


<,p>Magasiva, yang dilahirkan di Samoa tetapi dibesarkan di New Zealand, memainkan watak sebagai Ranger Merah pada drama bersiri Power Storm Ninja Storm tahun 2003 serta Power Rangers Dino Thunder tahun 2004.


Dia juga pernah memainkan peranan dalam drama lama Shortland Street dari 2003-06, dia membintangi siri ini sebagai jururawat Vinnie Kruse-Miller dan kemudian kembali untuk memainkan peranan yang sama dari 2011-2018.


Berikutan berita kematian Magasiva, ramai rakan-rakan pelakon dan bekas bintang-bintang teringat dia dalam penghargaan yang tulus.


Penulis dulunya semasa kanak-kanak riang juga suka menonton Power Rangers di layar tv sehingga merasakan jalan cerita mereka adalah sama setiap siri oleh kerana itu membuat keputusan untuk tidak lagi menonton Power Rangers ciptaan barat kerana selalu di tayangkan waktu senja dimana umat Islam sedang sibuk mempersiapkan diri untuk solat Maghrib.


Posting ini ditulis hanyalah sekadar menyampaikan maklumat dari luar negara kepada pembaca tempatan yang meminati siri Power Rangers.


Mitsubishi Merancang Menyelamatkan Loji LNG Chiyoda Bernilai A$ 1.85b

6:56:00 PG

Mitsubishi Corp dan MUFG Bank merancang untuk menyelamatkan syarikat kejuruteraan loji Chiyoda dengan lifeline bernilai 150 bilion yen (A$ 1.85 bilion) untuk pemulihan diatas permintaan gas asli cecair (LNG) yang semakin besar.



Walau bagaimanapun, perubahan global dari arang batu dilihat meningkatkan permintaan gas asli, dan Royal Dutch Shell telah meramalkan perdagangan LNG global meningkat 11 peratus kepada 354 juta tan tahun ini. Mitsubishi berkata ia menjangkakan pertumbuhan sedemikian akan turut menjana peningkatan dalam projek LNG.


Mitsubishi, yang telah melepaskan Chiyoda dua kali dan memiliki 33.4 peratus kepentingan dalam syarikat kejuruteraan, akan menyediakan sebahagian besar daripada 150 bilion yen lifeline melalui penempatan swasta saham dan pinjaman pilihan baru, kata laporan itu, tanpa menyebut sumber.




MUFG Bank, sebahagian daripada Mitsubishi UFJ Financial Group, akan menyediakan pembiayaan tambahan untuk urusan pembaikkan pulih projek itu. Sehubungan itu Mitsubishi turut menghantar 30 pengurusnya untuk membina semula loji Chiyoda.


Chiyoda, salah satu pembina utama loji gas asli cecair dan mempunyai liabiliti melebihi aset sebanyak 59.2 bilion yen. Pada mulanya ia mendapat sokongan daripada Mitsubishi Heavy Industries, tetapi industri gergasi itu enggan membantu kerana pihak mereka sibuk dengan isu-isu termasuk projek Mitsubishi Regional Jet yang tertunda lama.


Chiyoda akhirnya mengambil alih dari pemegang saham utama Mitsubishi Corp dengan harapan untuk menjana sinergi dengan perniagaan LNG global Mitsubishi. Tetapi ada pandangan mengatakan syarikat itu dipersalahkan kerana tidak campur tangan dengan lebih agresif.


 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)