Terkini

HIBURAN

DUNIA

PENAJA

Percutian

Artikel Terbaru

Resepi Soto Ayam Sedap Dengan Kuah Bening

9:13:00 PTG

Soto Ayam agak sama dengan sup ayam tapi ada beberapa kelainan terhadap bahan-bahan apa pun hidangan sangat popular di nusantara. Resepi juga telah banyak di tokok tambah mengikut citarasa tempatan tapi dalam artikel ini saya kongsikan resepi tersendiri yang mudah untuk anda ikuti.



Sebelum itu penyedian bahan-bahan haruslah sempurna dan tersusun jika tidak pandailah korang tokok tambah mengikut citarasa sendiri.


Kepada yang baru nak berjinak di dapur tolong pastikan anda mulakan dengan kuantiti yang kecil bagi mengelak pembaziran, tapi jika yang sudah mahir tahap campak-campak je tapi sedap yeah! andalah sifu kami.




Kuah Soto

- Bawang Merah

- Bawang putih

- Halia

- Lengkuas

(Semua bahan perlu dikisar atau tumbuk)

- Serai

- Kulit kayu manis

- Bunga lawang

- Serbuk sup

- Serbuk kurma

- Air rebusan ayam

- Cara masaknya seperti masak sup

- Tumis dahulu bahan yang ditumbuk atau kisar.

Bahan-bahan B

- Nasi impit

- Bihun atau suhun yang di goreng

- Kacang tanah

- Tauge ( Tidak perlu celur )

- Daun sup dan bawang

Sambal kicap

- Cili api hijau ikut kepedasan

- Bawang putih satu labu

- Kicap manis.


Harap perkongsian diatas ini dapatlah membantu anda menyediakan hidangan sup ayam atau soto ayam nampak mudah bukan? Jadi cubalah kongsi-kongsi dengan rakan dan jiran berdekatan.


Resepi Kuah Ladna Yang Boleh Anda Cuba - Keow Teow Ladna atau Mee Kung Fu

9:41:00 PTG

Keow Teow Ladna atau Mee kung fu sebenarnya kuah di lebih kurang sama namun ia bergantung pada air tangan masing-masing.



Senang cakap masak ni tak semestinya kena hensem atau cantik macam dalam rancangan masakan dalam kaca tV yang sebenarnya adalah usaha dan keyakinan korang ketika berada di dapur.


Bahan-bahan tidak semestinya sama seperti resepi dibawah dan boleh jer ubahsuai mengikut bahan yang ada di dapur anda. Resepi ladna kuahnya mudah membuat orang berasa cepat muak tapi untuk kawal perkara itu haruslah disediakan bersama potongan cili padi bagi lidah kita terasa pedas.



Bahan A

Keow teow

Kicap

Minyak bijan

Semua bahan di goreng dengan sedikit minyak.

Bahan B

Bawang Putih 3 biji

Cili Api Merah 4 biji...ikut kepedasan

Sotong

Udang

Isi ayam

Lobak merah

Sayur sawi@ kailan

Air

Serbuk ayam Maggi

Sos seasoning

Garam

Tepung jagung

Cara penyedian

Tumis bawang putih bersama cili api merah, bila dah garing masuk kan sotong, udang, dan isi ayam. Kemudian masuk kan lobak merah tumis hingga lembut dan masukkan air ikut kuantiti yang dikehendaki.


Bila dah masak masuk sos seasoning, serbuk ayam maggi dan garam secukup rasa. Kemudian bila kuah dah masak anda bancuh tepung jagung dengan air biasa lalu masukkan ke dalam kuah tadi hingga menjadi pekat.

Advertisement

Resepi Singgang Masak Asam Pedas Cara Kampung Dan Sesuai Untuk Yang Sedang Pantang

9:21:00 PTG

Singgang masak asam bagi orang kampung ia sudah cukup memadai untuk disatukan bersama nasi putih namun lauk yang sesuai adalah ikan kembung. Selit pula dengan ulam lepas tu cicah budu atau tempoyak memang menambah nasi la korang.



Artikel ini akan kongsi cara penyedian resepi singgang masam asam, bujang ke atau dalam pantang ke memang sesuai sebab ia sangat mudah dan main campak-campak je terus boleh dihirup sup dia.


Seperti biasa kita perlu melengkapkan beberapa bahan seperti dibawah tapi kalau ada yang kurang haa minta personal shoper pergi berlari cari bahan ya.



Bahan-bahan

1. Bawang besar 2 biji

2. Bawang putih 3 ulas

3. Belacan

4. Cili kisar

5. Asam keping

6. Daun kesum

7. Kacang bendi

8. Ikan kembung

9. Garam sedikit


Cara-cara

Bahan nombor 1-4 kisar bersama sedikit air kemudian masukkan dalam periuk bersama air, daun kesum, asam keping dan cili kisar setelah itu rebus. Masukkan pula kacang bendi rendam sehingga masak atau empuk lalu masuk ikan pilihan anda contoh kembong boleh juga cuba letak ayam atau seafood tapi jangan tanya macam mana rasanya nanti akhir sekali masukkan garam mengikut lidah anda sebab yang nak makan pun tekak korang.


Jika menjadi sila beritahu diruang komen manakala jika sebaliknya harap korang tabah dan cuba lagi mengikut kemahiran tersendiri orang cakap jika didapur tidak semestinya kena ikut sepenuhnya dalam buku resepi.


Resepi ini dikongsi oleh NorSyahira Binti Yaacob.


Resepi Rendang Kerang Yang Boleh Anda Cuba Pasti Sedap

8:54:00 PTG

Rendang kerang selain sedap dimakan dengan nasi putih, juga sangat sedap dimakan dengan nasi lemak dan pulut kuning. Dalam posting ini saya kongsikan rendang jenis kering.



Sebelum itu jangan terkejut jika harga redang kerang agak mahal maklumlah nak menumis lagi nak keluarkan kerang lagi eh macam-macam lagi yang perlu dilakukan.


Nak tahu susah tahap yang macam mana? haa mari teruskan dengan penyedian bahan-bahan dibawah nak tengok kita sanggup layan ke tidak atau lebih mudah makan nasi kicap lauk telur mata.



Bahan-bahan

2 kg kerang direbus dan dikupas


Bahan-bahan untuk dikisar

1 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

2 inci lengkuas

2 inci halia

2 inci kunyit hidup

1 batang serai

15-20 tangkai cili padi


Lain-lain bahan

1 sudu besar rempah kari

1 keping asam keping

2 sudu besar kerisik

1 sudu gula

1 1/2 cawan pati santan

Garam dan bahan perisa secukup nya

Daun kunyit dihiris halus


Cara membuatnya

1) Masukkan semua bahan-bahan yang telah dikisar, pati santan, rempah kari dalam kuali. Masak di atas api sederhana sehingga sedikit kering, kemudian masukkan kerang dan gaul sampai sebati.


2) Biar sehingga rendang sedikit kering, kemudian masukkan pula kerisik, garam dan bahan perisa. Kemudian masuk daun kunyit lalu gaul sehingga rendang kering (Rendang yang kering atau berkuah mengikut citarasa sendiri).


Resepi ini dikongsi oleh NorSyahira Binti Yaacob.


5 Jenis Peta Alternatif Selain Google Maps / Waze

3:25:00 PTG

Aplikasi peta milik Google sangat terkenal hampir diseluruh dunia kerana ia mempunyai kadar penggunaan yang tinggi disamping itu ia turut berjaya miliki sebahagian data dari aplikasi Waze.



Seperti yang kita tahu kini Waze dimiliki oleh Google dan ia juga salah satu aplikasi peta yang pengguna boleh saling berkongsi maklumat lalu lintas sesama sendiri.


Tapi dalam posting ini penulis ingin kongsi beberapa alternatif aplikasi peta yang mungkin kita tidak pernah nak ambil tahu. Sebelum itu sebagai pengguna perlulah tahu akan setiap aplikasi yang berada di peranti telefon bimbit sama ada ia selamat digunakan atau disebaliknya.



Sebagai contoh rakyat diluar negara selalu mengambil peduli akan setiap data privasi mereka dan mereka sentiasa mencari alternatif dari kekal dengan satu jenama contoh yang kita tidak boleh elak adalah Google. Apa perkara semua kita pasti akan rujuk Cikgu enjin carian Google kalau tak reti membaca terus rujuk ke Cikgu Youtube tak reti nak pergi sesuatu lokasi terus jumpa Cikgu Google Maps.


Sedar atau kita telah jadikan Google sebagai teman rapat, haaa nampak tak permainan dia. Tanpa berbual panjang penulis nak senaraikan beberapa jenis peta alternatif yang ada tapi tidak terkenal seperti kita guna sekarang.


5. Yandex Maps

Peta milik rusia ini sememang bagus diguna pakai oleh rakyat tempatan mereka namun ia juga dikatakan telah berfungsi hampir diseluruh dunia termasuk Asia. Khabarnya ada syarikat E-hailing berasal dari Rusia sedang guna perkhidmatan ini bagi mengantikan peta milik google.


4. MapQuest

Peta ini mempunyai beberapa ciri terbaru iaitu boleh periksa penginapan hotel, flight dan kereta sewa selain itu peta mereka menggunakan database OSM iaitu sumber terbuka tidak seperti Google dan Yandex.


3. Bing Maps

Ini adalah sebahagian perkhidmatan Microsoft untuk kegunaan telefon pintar dia iaitu Nokia dan menggunakan sebahagian data dari TripAdvisor.


2. Here Maps

Yang ini penulis pernah terlihat kenderaan mapping dia bergerak di sekitar lembah klang untuk mengambil gambar seperti Google Street View. Pada mulanya penulis fikir adakah mereka ini sedang ukur jalan namun selepas Google it! rupanya ia adalah sebahagian perkhidmatan peta atas talian dan mereka mempunyai ciri peta Offline dimana pengguna perlu memuat turun peta mengikut negara masing-masing.


1. OsmAnd

Si osmand ni tiada peta jenis webview tapi ia lebih pada aplikasi telefon, osmand ini juga menggunakan database openstreetmap(OSM) iaitu sumber terbuka dan memerlukan sumbangan dari komuniti. Osmand ni juga telah menggunakan sebahagian data dari Wikipedia untuk melariskan lagi data peta mereka yang kini sedang giat melakukan kempen untuk pengguna bertukar dan bergerak secara komuniti.


Huraian antara peta sumber terbuka OpenStreetView(OSM) dan peta yang dimiliki oleh Google, Microsoft, Yandex, Apple dan sebagainya sangatlah berbeza kerana peta OSM bergerak secara komuniti dan menyumbang secara sukarela tanpa paksaan jika nak dibandingkan oleh perkhidmatan yang ada ini dalam senyap mereka mengumpul data pengguna untuk kepentingan sendiri.


Tahukah anda data privasi kita sangatlah bernilai kepada mereka oleh kerana itu seharusnya sentiasa mencari alternatif supaya data kita tidak dimonopoli oleh mereka.


 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)