Terkini

Pelbagai

Artikel Terbaru

Rebut Diskaun RM10 Dari Umobile Dengan Bertukar Ke Pelan Prabayar GX50 Sekarang!

11:34:00 PG

Promosi ini telah lama berlangsung tapi masih ramai yang takut untuk mencuba maklumlah untuk mendapatkan Rebate RM10 pengguna harus melakukan MNP dari nombor lama.



Rebate RM10 ini sah selama 12 bulan iaitu kita hanya perlu membayar bil RM40 sahaja dan masuk ke bulan seterusnya bil akan kembali menjadi RM50 setiap bulan. Namun dalam proses port in ke telco baru semua kos penghantaran kad SIM kepada pelangan akan ditanggung oleh pihak Umobile sepenuhnya.


Pengalaman aku ketika mengujicuba melakukan port in ke GX50 dari Kad SIM telco lain sangatlah mudah iaitu segala urusan hanya dilakukan dari hujung jari sahaja kerana proses permohonan kad SIM semua dilakukan secara ONLINE terus dari laman web u.com.my


Gilerunlimited/Gx50

Setelah kad SIM GX50 sudah sampai ke peti surat, aku pun terus masukkan ke dalam phone dan tunggu beberapa jam kononnya pihak Centre Umobile sudah lakukan semua proses MNP. Rupanya tanggapan aku salah setelah menunggu beberapa jam, tanpa membuang masa aku pun belek semula setiap resit dan kertas yang menyaluti kad SIM tersebut dan dapati ada beberapa langkah yang perlu dilakukan setelah menerima kad.


Ia tidak susah mana cuma kita memerlukan koneksi internet untuk mencapai pautan yang disediakan untuk melakukan proses kekal nombor lama. Selesai masukkan serial nombor kad dan lain-lain ia menyarankan kita menunggu sekitar 48JAM iaitu dua hari maka aku pun tunggu laa dengan penuh kesabaran maklumlah tidak sabar nak lenjan internet dan panggilan tanpa had GX50.


Masa pun sudah tiba dan Prabayar GX50 pun sudah berjaya di aktifkan dengan jayanya, cuma tiba-tiba tidak senang hati pula bila lihat signal bar cuma keluar H+/3G. Kepala pun pusing memikirkan tetapan apa yang masih belum dilakukan, lebih dari sehari aku belek rupanya pengguna perlu menghantar pesanan ringkas SMS untuk aktifkan signal bar 4G umobile.


Cara aktifkan 4G pada Umobile

Taip SMS " LTE (Jarak) ON " dan hantar ke 28118


Anda akan menerima SMS "Your LTE service is active. . . "


Baca Artikel Berkaitan Umobile

https://www.sekejung.com/2018/06/giler-laaa-dia-bagi-unlimited-data-lagi.html


Ingin tahu review aku mengenai prabayar GX50 ni? Tunggu artikel akan datang sebab aku belum sempat nak rembat dia punya semua data internet dan panggilan tanpa had.


Senarai Lokasi Rumah Terbuka Hari Raya Yang Boleh Pergi?

7:12:00 PTG

Menyambut perayaan Aidilfitri tanpa menghadiri jamuan rumah terbuka memang akan kurang sesuatu. Namun aktiviti rumah terbuka juga selalunya dilakukan oleh golongan yang berkemampuan.



Raja-raja melayu dan ahli politik turut tidak melepaskan peluang untuk mendekati rakyat dengan mengadakan jamuan rumah terbuka sempena Aidilfitri.


Kepada sesiapa yang berada di sekitar lembah klang, Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir bersama jemaah menteri dengan sukacita mengumumkan rumah terbuka di Putrajaya 1 Syawal 1440H bersamaan 5 Jun 2019




Seterusnya pada 2 Syawal 1440H bersamaan 6 Jun 2019 Sultan Johor turut perkenan untuk mengadakan jamuan rumah terbuka Aidilfitri bersama rakyat.



Kerajaan negeri Selangor juga tidak ketinggalan dengan mengadakan jamuan rumah terbuka seminggu selepas Hari Raya Aidilfitri bertarikh 15 Jun 2019.



Mungkin banyak lagi lokasi rumah terbuka yang kami tidak tahu, jika ada diantara anda tahu sila kongsikan maklumat pada ruang komentar di bawah.


Advertisement

Aneka Colek di Farrah Cafe berdekatan Chabang Empat Tumpat, Kelantan

3:27:00 PTG

Lokasi kedai makan yang menjadi pilihan ketika berada di tumpat kelantan adalah Farrah Cafe.



Kami diberitahu cafe ini menyediakan dua lokasi meja makan yang berbeza iaitu mempunyai penghawa dingin indoor dan jenis outdoor pada kami ia sangat sesuai untuk yang berkeluarga dan perokok.


Cafe ini menyediakan masakkan panas, colek dan pelbagai jenis minuman kelas teratas untuk dijadikan sebagai pencuci mulut.




Cafe ini dari penilaian kami memang sangat selesa dan menepati citarasa pelangan dari faktor menu hidangan kami lihat ia dihiasi dengan penuh keunikkan serta mampu menarik selera pada sesiapa yang melihat.


Ketika kami datang mengunjungi untuk menikmati sajian dari cafe ini, dari segi tempat letak kenderaan(parkir) memang tiada masalah kerana sentiasa mempunyai ruang yang mencukupi.



Walaupun lokasi cafe ini terletak betul² tepi jalan utama namun pada siang hari memang sukar untuk terlihat salah satu faktor adalah faktor pencahayaan yang digunakan pada setiap pemilik restoran di kelantan dimana jika kita jalan pada waktu malam memang merata ada kedai makan berbanding pada siang hari yang agak sukar untuk lihat jika lalu menggunakan kelajuan kereta.



Popia sayuran? yeah disaluti dengan sos cili manis dan dihiasi bersama sayuran seperti touge supaya ia nampak lebih enak dan berseri.



Ini pula hidangan pencuci mulut yang sangat unik kerana idea yang dicurahkan memang mampu menarik perhatian kami untuk mencuba kerana disertakan sekali dengan aiskrim.



Kelantan terkenal dengan makanan Colek-colek pada mulanya kami fikir ia adalah buah-buahan sahaja namun bila sampai disini hampir kesemua jenis hidangan yang ber-sos turut di panggil colek tidak kisah ia adalah paru atau ayam dan lain-lain.


Kami juga diberitahu bahawa makanan volek-colek ini sangat terkenal ketika di bulan puasa kerana ia boleh jadikan sebagai hidangan moreh selepas solat sunat terawih.


Portable DVD Player SINGER Tidak Boleh Memainkan ' MP3/MP4 ' Apa Sebabnya?

12:37:00 PG

Portable DVD Player amat sinonim di kalangan keluarga yang mempunyai anak kecil tambahan lagi ketika berjalan jauh.



Faktor perjalanan jauh dapat menjadikan kanak-kanak akan mudah merasa bosan atau terpaksa tidur sepanjang perjalanan disebabkan tidak tahu aktiviti apakah yang patut dilakukan ketika terkurung didalam kenderaan berjam lamanya.


Belum lagi masuknya musim perayaan mungkin sahaja orang dewasa turut dapat merasakan kebosanan ketika meredah kesesakkan lalu lintas.


Posting kali ini akan menceritakan mengenai isu DVD Player gagal membaca fail MP4 walaupun pada kotaknya mempunyai logo MP3/MP4. Sebelum itu tahukah anda sebelum muncul teknologi DVD dan Blueray pengguna hanya dapat memanfaatkan CD player.



Ketika zaman CD player seingat kami hanya rumah tertentu sahaja mampu pakai, maklumlah pengganti era Video Tape (VHS) empat segi dimana ketika itu casing dia ada budak sekolah buat bekas pensel dan lain-lain.



Siapa sempat melalui zaman video tape memang legend dan pada ketika itu kediaman siapa yang ada pemain video tape turut akan dilabelkan sebagai bangsawan. Tidak lama kemudian beberapa syarikat gergasi mula memperkenalkan pemain video baru iaitu dinamakan CD Player.


Zaman ini juga peniaga CD cetak rompak bebas berniaga seperti jual sayur tanpa segan silu termasuk depan 7-Eleven, Pasar malam dan tepi jalan. Dengarnya ketika ini diorang punya taikun sudah bayar lebih pada kawasan-kawasan tertentu sehinggakan peniaga mereka pun ada walkie-talkie demi penjimatan kredit telefon.


Pemain DVD Tidak Boleh Memainkan ' MP3/MP4 ' Apa Sebabnya?



Berbalik pada isu diatas oleh kerana kami mempunyai pemain DVD jenama Singer yang boleh dibawa kemana sahaja setelah membuat ujicuba dapati setiap fail MP4 yang telah dimuat turun dari Internet telah gagal untuk dibaca. Pada mulanya kami fikir dia punya firmware atau permasalahan yang lain-lain.


Namun setelah dikaji mendapati punca sebenar permasalahan ini adalah pada bahagian encoding fail MP4 yang dimuat turun. Ini kerana setiap teknologi mempunyai kumpulan tersendiri bermaksud jika ia adalah pemain DVD mana mungkin dapat memainkan fail MP4 yang telah diubah suai mengikut teknologi masing-masing seperti Blueray 1080p , 4k , 8k.


Semakin cantik gambar didalam video maka semakin besar saiz fail tersebut, jadi untuk perbetulkan semula encode pada setiap fail yang telah dimuat turun adalah anda harus menggunakan perisian khas untuk melakukan kerja converter sama ada versi percuma mahupun berbayar.


Nak cerita lebih terperinci akan cara penggunaan converter kami sebenarnya bukanlah pakar membuat fail video namun dengan adanya pelbagai perisian di pasaran ia sedikit sebanyak dapat membantu. Isu seperti atas walaupun kelihatan ia mempunyai logo MP3/MP4 tidak bermakna setiap fail video MP4 yang korang muat turun dari Internet tu dapat dimainkan pada DVD player made in China ini.



Penyelesaian adalah anda harus convert kesemua fail .MP4 itu tadi menjadi .AVI menggunakan perisian converter. Selesai semuanya sila cuba memainkan faill yang baru di ubah tadi kedalam DVD player semula dan tahniah jika berjaya manakala sesiapa yang masih gagal sila tinggalkan sebarang pertanyaan di ruang komentar dibawah.


Tahukah Anda Pelekat RFID Sudah Boleh Didapati Secara Percuma

9:33:00 PG

Siapa yang sering guna Tol? Ya sudah tentu orang yang menetap mencari rezeki di kawasan bandar Kuala lumpur / Selangor kerana kedua lokasi ini memang merata Tol mereka maklumlah pengguna jalan raya nak jalan cantik dan terjaga sudah semestinya kena bayar.



Namun apa yang terjadi dengan SmartTag yang dikatakan tidak berapa Smart disebabkan pengguna sering menghadapi masalah ketika melalui Tol SmartTag maka dengan teknologi terbaru ini yang dipanggil Radio Frequency Identification (RFID) dicipta sebagai pelekat tanpa menggunakan sebarang tenaga dari bateri? eh ada bateri ke dalam pelekat tu kami pun tak pasti tentang ini sebab jenuh juga nak asik nak tukar pelekat RFID.


Touch N Go juga sudah mula menyebarkan pelekat ini kepada pemilik kenderaan mengikut fasa iaitu dari Pilot Test sehingga orang ramai yang kini sudah boleh melakukan pemasangan pelekat RFID secara percuma di lokasi terpilih yang sentiasa dikemaskini melalui E-Wallet TNG.




Pada mula pemasangan aku agak pening memikirkan teknologi ini paling penting jika berlaku kerosakkan atau kecurian disebabkan beberapa faktor yang bakal bermain di minda pengguna. Isu ini akan aku ceritakan dibawah nanti , apa yang korang kena tahu teknologi RFID ini juga sebahagian bahan ujicuba sepertimana peralatan SmartTag yang pada mulanya harga mencecah ratusan dan kini mungkin peniaga sudah mula turunkan harga sikit demi sedikit ekoran ramai yang sudah beralih kepada penggunaan RFID.


Cuma kita tidak tahu berapa teknologi ini dijadikan bahan ujicuba oleh TNG kepada pengguna Tol disebabkan masih ada pengguna mengatakan peralatan sensor yang berada di palang Tol gagal mengesan pelekat RFID mereka.


Permasalahan ini juga telah berlaku kepada pengguna SmartTag sebelum ini dan oleh kerana itu pihak TNG mula mencari teknologi baru iaitu sejenis pelekat yang akan berada di luar cermin kenderaan anda. Selepas pemasangan dilakukan dalam hari tertanya bagaimana pelekat ini dicuri atau di robek oleh orang yang tidak bertanggungjawab maklumlah di bandar ni masih ada manusia yang tidak bertamadun.



Persoalan diatas akan dijawab secara positif yang diberitahu oleh pihak TNG. Pelekat RFID berada di luar cermin kenderaan adalah disebabkan ingin memudahkan alat sensor di palang Tol mengesankan pelekat RFID seperti alat antenna radio dimana kelihatan seperti tiada penggunaan dari tenaga elektrik seperti bateri atau wayering dan paling menarik setiap pelekat itu boleh bertahan selama 5 tahun.


Sesiapa yang guna kurang dari 5 tahun tu haa korang pergilah kiosk TNG untuk tuntut semula gantian. Seterusnya pengguna tidak perlu risau jika berlaku sebarang kecurian kerana pelekat itu berada di luar cermin kenderaan kerana alat tersebut tersangatlah mudah rosak jika ada berlaku sebarang cubaan mencabut.


Kiranya walaupun pakar mencuri tu cabut dengan penuh berhati-hati ia tetap akan merosakkan chip didalam pelekat itu kerana ia dicipta untuk mudah rosak untuk mengelak dari berlaku sebarang kecurian. Gilalah kalau tidak mudah rosak buatnya sedang kau tidur orang tu dari masuk Tol Johor haa nangis tak sudah.


Pelekat ni buatan dari negara mana jangan ditanya sebab dalam kepala aku ini tumpu antara dua ni je iaitu China atau Taiwan dan ini belum dapat disahihkan lagi. Kepada pengguna tegar SmartTag anda sudah boleh merancang untuk pergi buat pemasangan dimana hanya memerlukan sekitar 15 minit sahaja setiap kenderaan bergantung pada tukang pasang kut ada pekerja mereka yang sakit perut.


TNG juga memberitahu bahawa alat SmartTag akan hapuskan dan ketika itu korang berpeluh laa beratur di kaunter tunai atau berhenti untuk mengimbas kad TNG kena pula pada musim perayaan nanti. Orang lain dah lalu Tol macam angin yang awak masih sibuk buka tingkap nak imbas kad TNG.



Kepada yang belum mendaftar E-Wallet TNG, perkara yang anda perlu tahu adalah TNG akan bagi 10x rebate pulangan tunai untuk setiap pengguna E-Wallet TNG. Haa banyak tu katakan kalau korang lalu Tol RM2.10 tolak beberapa peratus dari rebat dapatlah dalam 42sen setiap transaksi x 10 = RM 4.20 siapa nak bagi.


E-Wallet TNG dimasa hadapan bakal boleh digunakan pada mana-mana lokasi yang terpilih sebagai contoh KFC dan Tealive dan beberapa pasaraya yang terpilih bagi mendidik pengguna mengamalkan konsep cash less dan paling aku teruja selepas ini tidak perlu lagi cari kaunter TNG untuk reload kad korang kerana E-wallet TNG sudah link terus dengan kad TNG anda serta mempunyai ciri terbaru PayDirect bagi membolehkan kredit Tol ditolak terus dari akaun wallet walaubagaimanapun anda masih boleh melakukan topup di kiosk yang terpilih seperti petrol pump.


PayDirect buat masa ini sudah berkesan di kebanyakkan tol kecuali Lebuhraya Plus, Lebuhraya Elite, NKVE dan Lebuhraya LEKAS. Tol yang masih belum ingin menerima PayDirect ni bakal di cepuk secara berjemaah supaya dapat menerima demi memudahkan pengguna lebuhraya ketika musim perayaan dan hari-hari biasa.


 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)