Terkini

Advertorial

Masakan

Penaja

z35W7z4v9z8w

Percutian

Artikel Terbaru

Lokasi Tambah Nilai Kad Touch 'n Go Yang Tidak Dikenakan Caj Perkhidmatan

9:20:00 PTG

Sebagai pengguna wajib kena ada kad Touch 'n Go tambahan lagi jika berada di sekitar lembah klang mahupun negeri-negeri yang mempunyai lebuhraya berbayar.


Namun pada hari ini kad Touch 'n Go bukan hanya digunakan oleh pengguna lebuhraya malah ia juga telah diguna pakai oleh pengguna pengangkutan awam seperti Rapid KL, kawasan parking dalam bangunan dan lain-lain.


Nak dijadikan cerita pengguna tidak lagi dibenarkan menambah nilai di kaunter Tol bagi mengelak lebuhraya menjadi sesak namun masalah ini tidak dapat dipenuhi dengan sepenuhnya kerana masih ada yang terlupa atau tiada sebarang rancangan untuk memasuki lebuhraya maklumlah ikut telunjuk peta google.



Diatas pengalaman sendiri dapati ada beberapa lokasi yang mengenakan caj sebanyak 0.50sen pada setiap tambah nilai yang dilakukan. Pada kami fee tambah nilai yang ditetapkan agak mahal namun jika sudah tiada pilihan terpaksalah redha.


Dibawah ini kami sediakan beberapa kiosk yang tidak mengenakan sebarang caj ketika melakukan tambah nilai Touch 'n Go .


Self-Service Kiosk (SSK)


Watson

Tesco 

Giant 

KK Super Mart

MyMydin

Guardian Pharmacy

Cold Storage    

Touch 'n Go Customer Service 

Airport Coach

VeCare Pharmacy

CCM Pharmaceuticals Sdn Bhd

Multimedia Development Corporation (MDeC) 

Clear Marque Sdn Bhd

The Alice Smith School (Secondary Campus)

Caltex Petrol Station

Shell Petrol Station

PETRONAS Petrol Station 

Caring Pharmacy

MPH Bookstores

NZ Curry House

Jasons Food Hall

Mercato d'Marketplace

No-Reload-Fee


Senarai diatas ini pasti mesti ramai diantara korang yang kenal sangat dan selalu nampak, jadi lepas ini kena rajinkan diri pergi isi topup di mana-mana cawangan yang terdekat dengan anda sehinggalah seluruh Tol dan sistem Touch 'n Go seluruh Malaysia menyokong penuh penggunaan Touch 'n Go E-wallet iaitu sistem pay direct.


 

Cara Mudah Guna WhatsApp Tanpa Perlu Menyimpan Nombor

4:49:00 PTG

Aplikasi messenger WhatsApp kini sangatlah sinonim dan telah dipasang pada setiap peranti telefon, namun jika dilihat secara menyeluruh ia masih mempunyai kekurangan dan menyusahkan sebahagian pengguna kerana perlu menyimpan nombor telefon dahulu.



Jika tidak menyimpan nombor didalam peranti memang agak sukar untuk fikir bagaimana nak WhatsApp kecuali terpaksa menggunakan sistem SMS semula bagi menyampaikan pesanan ringkas.


Perkara ni selalu terjadi kepada runner sejati diluar sana dimana adakalanya perlu WhatsApp pelangan bagi menjimatkan kos penggunaan bil telefon. Jadi, posting ini akan beritahu anda bagaimana cara untuk menghantar WhatsApp kepada rakan atau pelangan tanpa perlu menyimpan nombor terdahulu.



Pertama sekali anda perlu menyimpan beberapa perintah WhatsApp di dalam ingatan atau nota telefon bagi memudahkan urusan anda kemudian hari. Caranya buka pelayar chrome atau apa-apa jenama web browser yang sedang anda guna sekarang ini lalu masukkan alamat url seperti dibawah.



https://api.whatsapp.com/send?phone=[No.Tel tanpa kurungan]

Jangan lupa kod negara dihadapan setiap No.Tel sebagai contoh Malaysia[+60] , manakala jika memerlukan kod negara lain silakan buat pencarian di internet.


Ini sahaja perkongsian dan harap anda semua boleh memanfaatkan teknik ini bagi memudahkan urusan ketika ingin menghantar whatsApp kepada nombor yang belum ada dalam telefon.


Advertisement

Cara Mengurangkan Penggunaan CPU Ketika Memainkan Youtube Di Pelayar Web

8:23:00 PG

Sekali sekala kita sembang perihal IT, bukan apa risau ketinggalan zaman jadi sekali sekala kena juga buat pencarian di internet.



Perihal software dan hardware komputer ni jika kita seorang pengguna yang lambat menaik taraf perkakasan komputer ia boleh menggangu prestasi kerja kita.


Apabila ia memberikan kita tekanan dengan permasalahan lembab dan sering sangkut ketika guna sekaligus kerja di komputer semua gagal disiapkan.



CPU lama adakalanya bukan tidak boleh digunakan cuma teknologi yang ada itu tidak dapat menampung ciri-ciri baharu yang disediakan oleh pengeluar terutama dalam pembuatan software drivers sesebuah komponen di dalam.


Ringkas cerita penulis masih menggunakan laptop acer edisi lama yang tidak mempunyai sebarang komponen graphic untuk menyokong gambar HD, pada masa sama memory juga tidak besar seperti model baharu yang mampu mencecah sehingga 8GB memory ram dan memiliki kelajuan processor yang luar biasa.


Jadi dengan adanya komponen baharu seperti diatas pengguna memiliki kepuasaan dalam melakukan kerja editing gambar, video juga boleh memainkan video games tanpa sangkut.



Kepada yang masih menggunakan laptop variasi lama tapi gemar buka laman web youtube anda perlu memasang beberapa extension yang mampu mengurangkan penggunaan CPU ketika memainkan video kesukaan anda di youtube.


Hanya disebabkan kadar CPU anda di paras yang tinggi inilah pelayar web atau apa sahaja sedang anda guna itu akan menjadi sangkut kerana tiada lagi ruang untuk bekerja.


Kepada pengguna pelayar web chrome atau brave , sila memasang extension h264ify dan enhanced-h264ify untuk menghalang player youtube memutarkan video menggunakan codes VP8/VP9 .


Dapati codes VP8/VP9 ini memerlukan penggunaan CPU yang tinggi sekaligus menyebabkan komputer / laptop lama korang mengalami permasalahan perlahan atau sangkut ketika memainkan video di youtube atau ketika mengguna pelayar web chrome.


Cuba h264ify jika anda rasa video YouTube sangkut disebabkan guna CPU terlalu banyak, kuat guna bateri atau buat laptop anda cepat panas.


Secara tetap, youtube streaming menggunakan codes VP8 / VP9. Walau bagaimanapun, ini boleh menyebabkan komputer kita kurang berkelajuan. Sebaliknya, jika kita menggunakan codes H.264 biasanya ia dipercepatkan oleh GPU kurangkan penggunaan CPU.


Saji Mengucapkan Terima Kasih Kepada Semua Pelangan Setia

8:00:00 PTG

Saji dimiliki oleh syarikat FGV yang menyediakan produk-produk berkualiti seperti minyak masak dan lain-lain. Disebabkan pengurusan FGV mengalami masalah yang bercampur aduk dengan isu semasa politik maka pasaran produk juga terganggu.



Apabila pihak pengurusan mengalami tekanan maka ada pembeli sudah mula boikot dan para pelabur-pelabur juga mengundur diri sehingga dalaman syarikat dipulihkan semula.


Dari permasalahan diatas yang terkesan adalah orang-orang kampung dan pelabur yang selama ini menyokong, namun demi menyelesaikan isu ini pihak NGO dari pelbagai persatuan yang mengutamakan bangsa Melayu dan Muslim terus membuat kempen menyeru supaya pembeli muslim terus menyokong produk keluaran muslim.



Selepas itu keluarlah slogan #BMF buy muslim first dan kempen ini juga dibantah oleh peniaga non-muslim mahupun dari kalangan ahli politik. Tapi ia tidak mematahkan semangat pengguna muslim walau adakalanya harga produk muslim lebih mahal dari pasaran namun ia tetap disokong mengikut kadar kemampuan masing-masing.


Saji Malaysia


Kami tahu, kadang kala minyak SAJI cepat habis di pasaran. Kami juga tahu, kadang kala ada jenama lain yang lebih murah. Tetapi kami sentiasa berusaha untuk memperbaiki kekurangan yang sedia ada dan bekerja keras untuk memberikan yang terbaik untuk anda semua. Produk keluaran SAJI semestinya Halal dan berkualiti tinggi. Ini janji kami. Apabila anda membeli produk SAJI, anda juga membantu membangunkan ekonomi masyarakat tempatan. Dari peneroka, penyelidik, pekerja kilang, pembawa lori, peniaga, sehinggalah tiba ke pengguna, semuanya mendapat manfaat. Oleh itu, kami ingin berkongsi kejayaan ini bersama anda kerana tanpa sokongan anda, SAJI tidak akan berada di sini. Ini kejayaan kita bersama. Mohon share jika sudi agar kejayaan ini dapat dipanjangkan dan dikongsi bersama. Sekali lagi, dengan rasa rendah diri kami ingin mengucapkan Terima Kasih Malaysia! *Isi rumah Warga Malaysia memilih Minyak Masak Saji sebanyak 21,479,810 kali di Semenanjung Malaysia dari Januari 2016 sehingga Disember 2018,jumlah tertinggi antara jenama minyak masak. Sumber : Kantar Malaysia


Dengan kempen ini ramai dikalangan pengguna muslim dapat tahu akan jenama dan produk keluaran bumiputra muslim sekaligus ia dapat membantu lagi pembeli untuk membuat keputusan atau mencari produk keluaran muslim.


Dalam masa kempen ini berlangsung dapat lihat dimana banyak produk-produk syarikat bumiputra di pasaraya laku dan kehabisan stok berbanding jenama non-muslim yang lain.


Itulah orang dulu kata jika kita bersatu demi agama dan bangsa maka dengan semudah itu ekonomi sesebuah negara mampu dikuasai oleh Islam. Jadi berbalik pada cerita Saji diatas dengan sukacitanya pihaknya telah memasukkan video Terima kasih pada siaran TV berbayar atau jika korang nak ulang tayang sila nonton pautan video dibawah ini memang kool.


Terima kasih Malaysia


Cara Batalkan Cukai Jalan dan Insurans Kenderaan

7:05:00 PTG

Setiap kenderaan diwajibkan mempunyai perlindungan insurans namun sehingga kini masih ada rakyat Malaysia masih tidak mampu memberi perlindungan insurans untuk diri sendiri.



Dalam posting ini bukanlah nak cerita tentang PA insurans tapi lebih kepada sedikit sebanyak pengetahuan yang mungkin diperlukan orang lain iaitu cara membatalkan cukai jalan dan sijil insurans kenderaan.


Orang tanya kenapa nak batalkan insurans kenderaan sedangkan masih ada beberapa bulan lagi, salah satu sebabnya yang pertama adalah tukar hak milik seterusnya jika berminat dengan tawaran mana-mana syarikat insurans simpolan-simpolan.



Ada kawan bertanya, lecehlah sekarang ni perkhidmatan E-Hailing diwajibkan kena ada insurans pula tu bukan semua syarikat insurans ada sediakan add-ons jadi macam mana erk?


Ada kawan lagi bertanya, sekarang ni ekonomi tidak menentu adakalanya cukup adakalanya tak cukup macam nak jual kereta yang ada.


Akhir pertanyaan, kereta belum pernah buat klaim lagi buat masa ni tetiba macam kecemasan nak guna duit ni ada cara tak?


Penulis Jawab


Kepada pemandu sepenuh masa E-Hailing, anda mempunyai pilihan iaitu menyewa kenderaan E-Hailing atau turutkan sahaja undang-undang baharu itu. Jika anda menyewa kenderaan dari syarikat E-Hailing yang pertama anda tidak perlu fikir tentang kos penyelenggaraan kerana semua itu sudah dimasukkan sekali dengan yuran sewaan.


Manakala kepada pemandu sambilan pula, anda perlulah membuat keputusan dengan melupakan peluang pendapatan dari pekerjaan E-Hailing sambil mengawal perbelanjaan dari hasil kerja hakiki.


Soalan seterusnya, sekarang ramai pemilik kenderaan semakin pintar iaitu tidak mengharapkan jualan pada kereta terpakai mahupun salesman. Jika jual kepada usahawan kereta terpakai seperti yang kita ketahui harganya amatlah tidak berbaloi walaupun dia kata tawarannya adalah paling mahal di seluruh Malaysia.


Manakala jika kita berikan kepada salesman, rahsia yang perlu kita tahu adalah ketika penukaran nama dilakukan semestinya insurans secara automatik akan terbatal dan paling menarik jika kenderaan korang tidak pernah membuat klaim dalam masa setahun maka duit pembayaran balik itu akan diserahkan kepada salesman atau kereta terpakai.


Akhir soalan pula, jawapanya sama seperti diatas ini katakan korang ada lebih dari sebuah kereta tetiba nak guna duit haa yang pertama pastikan korang belum pernah membuat klaim dari syarikat insurans kerana jika sudah pernah buat klaim walaupun hanya penukaran cermin secara automatik korang tidak akan dapat satu sen pun.


Yang pertama caranya bawa pelekat cukai jalan, salinan geran, salinan IC pemilik lalu pergi ke JPJ berdekatan di kaunter Nombor tu cakap nak batalkan LKM nanti dia akan beri borang untuk di isi sebelum diberi nombor.


Sampai giliran nombor, serahkan je tiga dokumen tu kepada pegawai sekali dengan borang yang di isi tadi untuk diproses. Kalau pegawai tanya untuk apa korang cakaplah secara jujur iaitu nak tukar syarikat insurans atau nak guna duit(hehehe).


Akhir proses selepas pegawai tu siap dia akan berikan korang slip pengesahan pembatalan LKM, tanpa membuang masa korang terus enjut pergi ibu pejabat syarikat insurans cakap nak batalkan sijil insurans kenderaan.


Sebelum dia bagi nombor tu seperti biasa korang kena isi borang dahulu contoh nama, alamat dan maklumat akaun bank kut ada duit lebihan nak dimasukkan ke. Prosesnya amatlah sekejap tapi yang membuatkan ia lama adalah masa menunggu dan mencari ruang letak kenderaan.


Dalam masa satu jam korang sudah boleh melakukan pembaharuan insurans mengikut jenama yang korang suka atau teknik ini juga dapat membantu korang untuk memilih bila masa sesuai untuk tentukan tarikh tamat cukai jalan. Katakan masa korang beli kereta dulu tamat pada pertengahan tahun haa korang tukarlah kepada tarikh hujung tahun berdekatan dengan tarikh bonus tapi syaratnya korang tidak boleh guna kereta dalam masa menunggu tarikh yang korang suka.


Bukan apa, risau keluar dari kotak parking je orang dah bedal kereta korang haa tak pasal-pasal korang kena tanggung kos baiki guna duit poket sendiri.


Penting Mengawal Selera Makan Sebelum Terlambat

9:57:00 PTG

Ramai beranggapan bahawa diet perlu berlapar dan jangan fikir jika anda tidak makan nasi, anda akan kurus. Itu semua tidak benar sama sekali dan mungkin akan menyebabkan kilang beras tutup dalam masa 5 hingga 10 tahun dari sekarang jika benar itu dapat membuatkan anda kurus.



1- Kesihatan memerlukan anda makan dan minum yang secukupnya.


Kalau korang nak sihat dan bentuk badan yang maintain, pola pemakanan mestilah betul salah satunya dalam pemilihan masa. Jangan korang melantak tengah pagi buta lepas tu tidur sampai ke esok, perut juga memerlukan korang aktif untuk menghancurkan bahan makanan yang korang telan tu dan diet yang betul adalah mengawal pengambilan makanan serta waktu.


Pengambilan gula dalam pemakanan mahupun minuman juga harus diambil kira kerana gula juga adalah punca kegemukkan. Kuantiti kalori juga harus dikira bersesuai dengan kadar yang diperlukan oleh kerana itu senaman ringan harus dilakukan walaupun sekejap.


Minuman air kosong harus diamalkan sebelum dan selepas makan untuk elakkan terlebih makan kerana perut yang ada air dapat mengenyangkan perut dengan cepat oleh kerana itu petua orang lama mengatakan kalau makan jangan sulam dengan air.


Harus bersenam 4-5 kali seminggu mengikut faktor usia dan kesihatan masing-masing kata orang jangan dalam keadaan memaksa risau pengsan pula, paling malas pom 3 kali seminggu (30 minit). Pada hari cheat day nak makan apa pun boleh, cheat day tu sehari je okay esok tu on track balik jangan pula dah seronok makan semalam lepas tu nak teruskan sampai ke next day memang kirim salam jelah.



2- Merasa diri gemuk atau cepat penat?


Salah satu punca cepat penat adalah dari faktor berat badan juga, ada berpendapat bahawa kurus atau gemuk yang penting taqwa dan amalan tapi cuba fikir balik, kalau kita sihat bukan ke amalan kita lebih sempurna. Ibadah kita lebih sempurna. Nak buat amalan sunat pon tiada masalah nak solat tahajjud tengah malam kul 2, 3 pagi tiada mengalami sakit lutut.



Nak puasa juga tiada masalah tapi cuba kalau kita mempunyai masalah berat badan yang berlebihan, terasa malas kerana cepat berasa kepenatan. Nak bawa badan pon malas apa kan lagi sering terasa nak tidur sahaja sekaligus membuatkan diri Kita jadi kurang produktif.


Sebab tu la kena mengawal berat badan biar tidak kurus tapi mengikut kadar BMI yang sepatutnya. Terlalu kurus pun tidak nampak hensem atau cantik begitu juga jika terlalu berisi, apa yang baik adalah suam-suam kata orang.


"Daripada Aisyah ra, “Bala yang pertama sekali berlaku kepada umat ini sesudah kepergian Nabi SAW ialah kekenyangan perut, sebab apabila sesuatu kaum kenyang perutnya, GEMUK badannya, lalu akan lemahlah hatinya dan akan bermaharajalela syahwatnya.” (Hadis riwayat Bukhari)"


3- Selasa bila beribadah


Selagi kita masih bertenaga dan mampu bergerak bolehlah kita nak buat kerja sendiri, bersihkan diri sendiri, Solat sendiri. Nanti kalau dah terbaring tiada tenaga, kita akan rasa kita ni useless. Ibadah pon tak tentu hala pastu ketika itu baru nak salahkan diri sebab susahkan orang lain. Ye la, kalau badan berat tetiba jatuh sakit, susah nak bangun ke tandas dan ketika itu terpaksa minta bantuan orang lain kan agak-agak orang larat ke nak tolong?


Anak Suka Main Telefon Pintar? Jom Gantikan Kepada 'Ebook-Ku'

11:50:00 PG

Orang dewasa pada hari ini memang tidak boleh lari dari menggunakan telefon bimbit tak kira dimana jua termasuk di depan anak-anak seawal dua tahun.



Bilamana anak yang baru nak pandai berjalan atau baru nak belajar pegang barang selalu melihat orang tua-nya pegang telefon di hadapan mereka, lama kelamaan dia pun ingin tahu apakah yang seronok sangat menatap kaca sentuh telefon sehingga lupa yang mereka ada disisi.


Dan ketika itu kita pun dengan baik hati memberi sambil membuka animasi di youtube, adakala teknik ini digunakan bagi mendiamkan anak yang merengek bagi memberi keselesaan kepada ibu bapa buat kerja.



Tapi tahukah kita dengan mengajar anak yang seawal dua tahun memegang atau melihat telefon dalam jangka masa yang lama dapat merosakkan penglihatan dan membantutkan penggerakkan mereka serta tidak memiliki anggota badan yang cergas.


Budak yang baru membesar seeloknya kita menyuruh mereka bergerak secara aktif dan memiliki tidur yang cukup dan bukan membiarkan mereka terbayang-bayang akan rupa animasi di dalam telefon pintar.


Ada budak yang sudah terbiasa dengan telefon pintar akibatnya bila bangun tidur sahaja sudah mencari telefon ibu bapa untuk menonton animasi kesukaan mereka. Jadi ini bukanlah aktiviti yang normal bagi budak yang sedang nak membesar dan seeloknya ia mempunyai aktiviti yang sihat setiap masa seperti berlari secara sederhana dan membaling bola sebagai contoh.


Bayangkan jika kita duduk terlalu lama sambil melihat komputer, juga akan merasa bosan dan otak menjadi lemah kerana melihat cahaya komputer yang lama menyebabkan kita mudah jadi letih.


Begitu juga situasi kanak-kanak yang baru nak kenal dunia, mereka juga perlu perbanyakkan pegang barang bagi merangsangkan minda serta perlu berlari didalam kawasan rumah bagi kesihatan jantung.



Jadi dengan ada teknologi E-book Ku variasi kanak-kanak ini mungkin dapat ubati ketagihan video animasi atas talian di telefon pintar. Tambahan lagi anak kita turut dapat belajar sesuatu dari gambaran dan bunyi dalam E-book ku ini berbanding hanya melihat video animasi bercakap.


Akhir kata bukan tidak bagi mereka main telefon pintar cuma belum tiba masanya dan percayalah pada zaman mereka nanti teknologi lebih canggih sehingga kita berasa ketinggalan dan ketika itu bukan kita yang mengajar mereka tapi ia akan jadi terbalik.


 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)