Terkini

HIBURAN

DUNIA

PENAJA

Percutian

Artikel Terbaru

Resepi Donut Kampung Yang Gebu Dan Mudah

5:22:00 PTG

Tidak perlu guna serbuk penaik, ovalette senang cerita tidak memerlukan bermacam bahan kecuali toping.




Sebelum ini sudah banyak kali buat donut malangnya tidak sempurna tapi selepas hasil ujikaji dari pelbagai resepi akhirnya berjaya. Alhamdulillah, bolehlah dijadikan sebagai hidangan minum petang bersama keuarga.



Bahan-bahan

1 paket yis 11g
3 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
Segelas air suam (jangan air panas)
  • Campurkan semua bahan di atas dan kacau
  • Ketepikan, biarkan sehingga naik buih dalam 10 minit 
Tepung gandum 850g (saya guna Tepung Rose masuk sepaket)
4 sudu besar planta/marjerin


Cara penyediaannya

  • Campur tepung gandum dan planta/marjerin
  • Gaul sampai jadi macam serbuk roti
  • Tuang air yis yang sudah berbuih, rupa air gas
  • Uli dan tambah air sikit-sikit hingga menjadi doh tidak melekat pada tangan
  • Boleh tutup dan ketepikan sehingga kembang anggaran dalam 30-40 minit
  • Sudah kembang boleh tumbuk manja dan bulatkan. 
  • Lapik dengan kertas supaya doh tidak melekat ataupun boleh tabur tepung bahagian bawah 
  • Doh mengembang boleh tekan sikit dan tebuk lubang
  • Biarkan dan rehat sekejap dalam 10 minit
  • Sedia untuk digoreng.




Gambar diatas adalah cara penyedian donut yang telah saya sediakan.










Doa Para Ibu Boleh Amalkan Semasa Bayi Dalam Kandungan

11:37:00 PTG

"Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada dalam perutku dan sihatkanlah dia. Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit."




"Ya Allah, rupakanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepadaMu dan kepada rasulMu."

"Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat."

"Ya Allah, jadikanlah dia sihat yang sempurna dan berakal dan  pandai, alim dan beramal".

"Ya Allah, panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan Hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."





Advertisement

Vitamin C untuk Kuatkan Sistem Imun Badan Tapi Jangan Berlebihan

1:08:00 PTG
Sudah sarapan pagi? kalau belum jom sarapan pagi dulu sebelum mula bekerja. Lepas sarapan kita makan vitamin C pula.



Saya nak review Vitamin C 1000mg keluaran 21st Century. Umur pun semakin "remaja" ni kena makan supplement.

Vitamin C ini harga murah dalam RM23.96 tahan untuk 60 hari sebab ada 60 tablets dalam ini makan setiap sekali sehari. Saya beli Vitamin C ini melalui atas talian saja. Memang sedap rasa oren dan masam-masam sikit. Ibu mengandung pun boleh amalkan Vitamin C ini.

Sekarang sudah di kelilingi dengan virus covid tanpa kita sedar. Jadi perlu ambil vitamin C untuk kuatkan lagi antibodi kita. Sebaiknya ialah banyakkan makan limau atau air lemon. Tapi kita bukan hari-hari makan limau pun. kalau habis kena pergi beli lagi di pasaraya.


Kepentingan Vitamin C Untuk Anda

KULIT DAN KULIT MUKA - Fungsi Vitamin C yang terkenal adalah rumusan kologen iaitu bahan protein yang mengikat sel-sel. Ia penting bagi pembaikan semula dan pertumbuhan tisu, sel, gusi, pembuluh darah, tulang dan gigi. Vitamin C mempercepatkan pemulihan luka, melecur dan gusi berdarah. penyembuhan selepas pembedahan adalah lebih cepat dengan pengambilan Vitamin C yang tinggi.

ANTIOKSIDAN - Vitamin C merupakan antioksidan yang menolong mengeluarkan toksin dalam darah dan mempunyai kesan anti penuaan. Ia berguna bagi virus dan bakteria, mengurangkan kesan alergi. Bagi perokok Vitamin C menghapuskan keracunan nikotin.

TINDAKAN KARDIOVASKULAR -  Vitamin C mengurangkan pembekuan darah dan menolong menurunkan kolesterol dalam darah. Ia juga menolong menyerap zat besi dan meningkatkan hemoglobin dalam darah.

Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi (>2000mg) untuk jangkamasa panjang adalah tidak disarankan. Ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius seperti cirit-birit yang teruk dan pembentukan batu dalam buah pinggang (yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang).

Dipasaran ada banyak produk Vitamin C, pastikan ada kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Resepi Yee Mee Sizzling Pasti Menyelerakan Untuk Keluarga

10:48:00 PTG
    Setiap hari mesti buntu hendak masak apa. Ulang- alik kat dapur tapi tak siap-siap masak lagi. Tanya suami nak mee sizzling laju dia jawab nak. Sebenarnya saya tak pernah masak mee sizzling tapi saya cuba.

Masa makan suami cakap sedap dari di kedai, aihhh tiba-tiba terharu suami cakap macam tu. Mak-mak kalau buntu nak masak sesekali boleh la cuba masak Yee Mee Sizzling untuk suami ataupun anak-anak. Di sini saya sertakan resepinya mudah nak tengok bahan-bahan jika terlupa nanti.


    Kredit : Suzana Othman


Bahan-bahannya
  • 1 mangkuk ayam bahagian isi potong dan bersihkan
  • 10 biji cendawan shiitake kering - rendam dengan air panas kemudian potong empat bahagian
  • 10 tangkai cili kering - potong (kurangkan jika tak nak pedas)
  • 5 ulas bawang putih - cincang
  • 1 inci halia - dihiris nipis
  • 1 ketul kiub yam
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam 
  • 1 senduk sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • 3 sudu besar tepung jagung yang dilarutkan dalam sedikit air
  • Garam
  • Gula
  • 1 liter air

Bahan-bahan lain
  • 1 bungkus yee mee
  • Telur
  • pakchoy


Cara penyediaannya

1 - Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi kemudian masukkan cili kering, tumis sebentar.
2 - Masukkan isi ayam
3 - Masukkan sos tiram, kicap pekat, minyak bijan, serbuk lada hitam dan juga kiub ayam, gaul sebati.
4 - Masukkan cendawan shiitake
5 - Masukkan 1 liter air, perasakan dengan garam dan 1 sudu besar gula.
6 - Apabila dah menggelegak masukkan tepung jagung yang dicampur air , masak hingga kuah pekat. Tutup api. 
7 - Sediakan kuali non stick letakkan yee mee, curahkan kuah sizzling atas yee mee. buka api dapur masukkan sebiji telur dan pakchoy. Masak sekejap hingga mee lembut. Ulang proses ini bergantung kepada berapa banyak hidangan yang ingin disediakan.

Sudah siap yee mee sizzling. Tak payah guna pan macam di kedai pun takpe guna apa yang ada kat rumah saja. Sedap tau boleh la buat lepas rindu korang yang suka makan yee mee sizzling di food court tu. Selamat mencuba.

Kredit : Suzana Othman





Seperti Berada Di Pawagam Dengan Mini Portable Projector Wanbo T2

6:57:00 PTG

Seperti yang kita tahu pada musim pandemik ini ramai pengemar pawagam terpaksa berada dirumah tapi dengan Mini Projector dinding rumah pun boleh jadi pawagam.



Di pasaran terdapat bermacam jenama projector sampai penulis pun tidak tahu nak ujicuba yang mana. Maka penulis pilih Wanbo T2 kerana dalam lingkungan bajet dan setelah menunggu hampir setengah bulan lebih kerana beli dari reseller china.


Mini portable ini mempunyai dua variasi iaitu T2 Free(LCD) dan T2 Max(Android). Harga pula dari sekitar RM400 untuk T2 Free sehingga RM700 untuk T2 Max(Android)



Korang boleh buat survey menerusi Shopee atau mana-mana web China seperti Alibaba. Ada pengguna memilih T2 free dan sambungkan ke android box atau laptop untuk menonton filem dan buat kerja.


Mengenai speaker pula pada telinga penulis cukup memadai tapi kalau korang ada tambahan speaker yang ada bass hmmm sudah semestinya lagi mantap.


Wanbo disarankan pasang ditempat yang gelap namun ada beberapa jenama mempunyai tahap cahaya yang baik walaupun dipasang ketika terang. Pada penulis semuanya dalam keadaan baik setakat layan filem 1-3jam memang tiada masalah sebab model ini dilengkapi dengan kipas.


Air Fryer Undang Kesan Sampingan kepada Kesihatan

12:26:00 PTG
Di kala pandemik ini, ramai yang memilih air fryer untuk penyediaan makanan sihat terutama yang jenis bergoreng. Lagipun, lagi senang menggunakan air fryer untuk memanggang dan memanaskan makanan. Tiba-tiba tular pula yang mengatakan bahawa air fryer ini boleh menyebabkan kanser. Biar betul?
:anger:



Jom, baca kupasan dari Zakwan Mohtadza yang mengulas mengenai isu ini di facebooknya.

    Sekarang viral video yang menerangkan air fryer boleh meningkatkan risiko kanser. Saya perhatikan video tersebut dan terus siasat. Yelah, air fryer sekarang sudah jadi barang kegunaan harian jadi kenalah siasat betul dari segi saintifik dia, bukan hanya dari dengar cakap-cakap orang saja. :warning:

Ini hasil siasatan saya menurut pelbagai kajian saintifik:

1.     Dalam video viral tersebut menyebut Acrymalide sebagai punca kanser. Tetapi sebenarnya bukan air fryer sahaja yang boleh menyebabkan bahan ini terhasil dalam makanan. Semua jenis pemanggang, penggoreng, atau pembakar seperti oven boleh menyebabkan pembentukan Acrymalide ini! Jadi air fryer bukan masalah utama dia. Masalah utama nya ialah suhu dan tempoh memasak kita tersebut. Erti kata mudahnya, TIDAK TEPAT air fryer sahaja disalahkan kerana cara memasak yang lain turut boleh beri kesan yang SAMA! Sumber: FDA US

2.     Mana lagi bahaya? Guna air fryer atau goreng cara biasa? Saya ada menemui kajian dari tahun 2015 sehingga tahun 2020, ternyata penggunaan Air Fryer mengurangkan pembentukan Acrymalide sebanyak 90% daripada menggoreng cara deep fry! Dan ternyata ini lebih sihat bila dibandingkan dengan gorengan cara biasa! :+1:

Sumber:
a)     Effects of Thawing and Frying Methods on the Formation of Acrylamide and Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Chicken Meat (National Library of Medicine)
b)     Effect of Pretreatments and Air-Frying, a Novel Technology, on Acrylamide Generation in Fried Potatoes (ResearchGate)


3.     Berbalik kepada video tersebut, saya menemui sumber video tersebut dari data yang dikeluarkan oleh pemerhati dari Hong Kong. Memang betul apa yang diperkatakan tetapi sebaiknya kita lihat secara penuh data yang dikeluarkan, jangan hanya melihat sebahagian data sahaja. Menurut mereka, risiko Acrymalide dapat dikurangkan sekiranya suhu dan tempoh memasak boleh dikurangkan (jangan terlampau panas atau lama walaupun instruction model air fryer memberitahu sebegitu). Sumber: Consumer Council HK

Kesimpulan:
1-     Kurangkan makanan fast food seperti french fries, sebab bahan berkanji seperti ini lebih tinggi risiko ada Acrmalide, tak kisah cara masak guna apa, air fryer ke, goreng cara biasa ke
2 -     Kurangkan suhu dan tempoh yang digunakan (biar bersesuaian dengan portion memasak)
3 -     Target memasak biarlah kekuningan dan cukup-cukup masak (Jangan terlampau garing kerana risiko Acrmalide lebih tinggi untuk bahan yang dimasak lama)
4 -     Dari masa ke masa, lebih banyak teknologi dikeluarkan untuk cara memasak yang lebih mudah dan sihat, jadi kena sentiasa aware dengan perkembangan teknologi ya, boleh jadi ada teknologi yang lagi baik nanti. Tapi buat masa sekarang, air fryer masih pilihan utama saya kerana tak perlu menggoreng guna minyak yang banyak dan mudah!

Kredit: Nor Salehan Jamaludin, Zakwan Mohtadza
:pushpin:
:pushp

Cara Memilih Air Fryer Yang Bersesuaian

11:24:00 PTG

Ada 3 jenis air fryer iaitu yang tarik bakul, yang buka dari atas (turbo) dan yang mcm oven. Yang bakul senang hendak guna, hanya tarik sahaja, isi makanan dan tolak balik bakul tu (ramai guna ni). Yang buka dari atas dan mcm oven tu ada aksesori lain, boleh golek ayam dan buat popcorn. Biasanya jenis bakul suhu max 200°C, yang bukak dari atas dan yg jenis oven sampai 230°C.





Control ada 2 jenis, manual dan digital. Manual senang pulas-pulas tombol. Tapi manual ni cepat hilang tulisan nombor. Digital ada preset boleh tekan-tekan tapi nak adjust suhu atau masa selain dari ikut preset kena tekan lebih sikit. Jadi jenis pulas-pulas lebih mesra kanak-kanak dan orang tua sebab jari tak payah laju-laju untuk tukar suhu atau masa.

Harga ikut jenama, Philips mahal tapi insyaAllah tahan bertahun-tahun. Macam Russell Taylors, Morgan, Haier, Birkeshire, Khind, Mmx, Trio tu harga mampu milik dalam anggaran RM180-RM280. Tengok capacity, ada pan capacity dan basket capacity, kalau basket capacity besar tu boleh letak makanan banyak sikit. Ada yang jual online harga rm150 tapi check dulu warranty and reviews, sebaik-baiknya cari yang warranty setahun. Jangan beli yang harga rm50, scam, nanti silap-silap dapat tasbih sahaja.



Untuk yang boleh golek ayam harga paling murah RM300 boleh dapat, riino, butterfly, primada, firenzzi, hetch semua itu RM350-RM500. Jenis oven ada 4, khind (9.5L dalam RM400), haier (10L dalam RM500), riino, zenne (12L dalam RM550-RM600).

Special note sikit, trio ada oven+air-fryer, yang ni dia tulis capacity oven lain, capacity air fryer lain. Tak tau nak komen apa bezanya fungsi oven dan fungsi air-fryer sebab sy tak pernah tengok dan tiada kawan-kawan yang pernah pakai dan bagi review. Innofood oven air-fryer pun kategori ni juga.

Paling murah dan besar boleh cari halogen oven, tidak boleh golek ayam tapi muat ayam sekor, glass body and top, harga bawah RM200 capacity 12L size lebih kurang sepemeluk. Ni dulu dikira bukan air-fryer, sekarang dah masuk semula market jadi air-fryer. Jadi saya senaraikan juga (tak tau kategori no 4 ke atau tak sama kategori).
Ada yang sudah 20 tahun pakai jenis macam ini. La gourmet goshop tu masuk dalam kategori ini. Mat salleh suka jenis ni untuk masak turkey seekor untuk thanksgiving, guna extension ring bagi besar (capacity 17L).



Sebab ramai yang tanya apa yg terbaik, maaf ya sy tak dapat nak kata mana paling bagus, semuanya ikut budget dan preference masing-masing. Saya kekurangan dana nak beli semua dan test satu-satu, harga terkini boleh survey di lazada, shopee, goshop atau cjwowshop.


Q: Kenapa ______ tiada dalam list ni? Tak bagus ke?

Ok dah nangis. Sy bukan buat review ya, saya cuma buatkan perbandingan secara general sahaja. :joy:

Nak semua nama-nama air-fryer kat malaysia? Saya tambah sini ya (susunan random, tak ikut turutan bagus atau tidak bagus, mahal atau murah).

*tarik nafas sekejap*

Breville
Tefal
Philips
Khind
Haier
Midea
Elba
Pensonic
Russell taylors
Pery smith
Amgo
Chiwawa
Riino
Butterfly
Hetch
Giselle
Samu giken
Trio
Morgan
Panaletrik
Nakada
Primada
MEC
Faber
Meck
MAG
XMA
Sincero
Buffalo
Flavorwave
Airbot
La gourmet
Firenzzi
Kifer
Vees
Milux
Innofood
SSODD
Zenne
Birkeshire
Kelen munoz
MMX
Zodiac
Volten
Keshuai
Morrison
Monda
Sokany
Airbot
Xiaomi @ Mi @ Mijia

Utk review sila taip nama-nama ini dan tanya kepada pemilik air-fryer jenama-jenama ini ya sebab sy tiada semua (belum jadi jutawan utk beli semua)



Kredit : Resepi Air Fryer [Malaysia] 

Cara Batalkan Langganan Akaun Tidal

6:45:00 PTG

Tidal adalah sebuah platform musik sama seperti Spotify dan lain-lain namun ia juga masih baru untuk lagu tempatan.



Sebelum ini Tidal pernah buat promosi holiday dengan harga RM4 untuk 4 bulan rujuk artikel Tidal Holiday Offer! namun apa yang terjadi adalah sangat kurangnya musik tempatan terutama versi Melayu.


Habis sahaja tempoh langganan selama 4 bulan dapati ada beberapa isu yang penulis rasa sangat pelik. Dalam tetapan akaun Tidal tidak mempunyai sebarang fungsi untuk pembatalan akaun seterusnya paling menakutkan adalah kad kredit/debit turut tidak boleh dipadam.



Pengguna wajib sambungkan kad kredit/debit semasa proses langanan dilakukan dan ia akan tetap kekal disitu supaya pihak Tidal senang tolak kredit untuk langanan bulan seterusnya.


Oleh kerana masalah ini penulis mula berhasrat untuk batalkan akaun bagi menghapuskan maklumat bayaran yang tidak boleh dipadam. Caranya pengguna harus menghantar emel kepada support bersama username dan 4 digit akhir kad kredit/debit.


Tidal akan bertanya adakah kita bersetuju untuk teruskan pembatalan akaun dengan cara menghantar YES/NO maka korang balas YES didalam emel tersebut.


 
DMCA.com Protection Status

HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(001859511-H)