Terkini

HIBURAN

DUNIA

PENAJA

Percutian

Artikel Terbaru

Bersihkan Kotoran Minyak Menggunakan Mugwort Pore : Axis-Y

10:58:00 PG

Mugwort Pore Clarifying Wash-Off Pack (30ml) ini sesuai digunakan untuk semua jenis kulit normal, kering, berminyak, kombinasi, dan bahkan untuk kulit sensitif. Korang mesti menyukai wash-off pack ini.


Jika saat ini korang sedang memiliki masalah kulit seperti berikut:

- jerawat

- pori-pori tersumbat

- inflamasi (peradangan kulit) dan iritasi


Cara nak kecilkan saiz pori kita adalah dengan bersihkan kotoran dan minyak yang terkumpul dalam liang pori dan cukupkan kelembapan, hydration pada kulit.


Antara bahan yang ada dalam mugwort clay mask ini adalah clay yang bantu serap semua kotoran dalam liang pori dan dia juga ada banyak bahan soothing untuk elak skin jadi kering selepas pakai clay mask ini.



Adzuki Bean Seed di dalam wash-off pack kami mengeksfoliasi kulit dengan lembut untuk membersihkan pori-pori yang tersumbat dan mengangkat sel kulit mati untuk mencegah jerawat.


Selain itu, bahan-bahan seperti:

🌿 61% Mugwort extract - Artemisia atau mugwort adalah kandungan dalam skincare yang ampuh dalam mengatasi iritasi, inflamasi jerawat dan kemarahan. Kandungan ini juga dapat menenangkan kulit korang.

🌿 Artichoke Leaf Extract - Berfungsi sebagai anti aging dan antioksidan.

🌿 Kelp Extract - Untuk meremajakan kulit dan memberikan nutrisi baik pada kulit yang sedang iritasi.

🌿 Houttuynia Cordata


Sangat bermanfaat untuk membantu:

- Meredakan inflamasi (peradangan) kulit

- Menyembuhkan dan menenangkan iritas

- Membersihkan pori-pori

- Merevitalisasi kulit

Semua untuk kulit yang lebih cerah dan rata!


Mugwort Pore Clarifying Wash Off Pack (30ml) - Bertindak untuk membersihkan pori dan boleh exfoliates kulit mati untuk menampakkan kulit yang lebih cerah dan sihat.


Mask bagaikan penyelamat kalau muka breakout , paling best sesuai untuk semua jenis kulit terutama sensitive skin.


Kebaikan mugwort:

📍Membersihkan pori-pori

📍Melembabkan kulit

📍Merawat jerawat dan blemishes

📍Gentle exfoliate

📍Mencerahkan kulit kusam


Pakai 2-3 kali saja seminggu. Diamkan 10-15 minit. Bilas hingga bersih. Remember too much exfoliate tak bagus untuk kulit ok.


Merawat Breakout dengan Dark Spot Correcting Glow Serum Dari AXIS-Y

2:59:00 PTG

Saya nak kongsi satu serum yang sangat best iaitu Dark Spot Correcting Glow Serum dari Axis-Y sangat berkesan untuk hilangkan parut dan dark spot korang. Memang best gila serum ni, saya sendiri pakai keputusan memang jelas nampak makin surut semua keturunan parut jerawat yang singgah berabad dulu.



Apa yang menarik glow serum ini diformulasi dengan bahan brightening seperti Niacinamide (5%), papaya, sea buckthorn, rice bran dan bahan lain yang bagus untuk kulit seperti allantoin, squalane dan calendula. Semestinya sesuai untuk semua jenis kulit.



Serum axis-y ini berfungsi menanggalkan sel-sel kulit gelap dan rosak untuk penghasilan sel-sel kulit baru yang lebih sekata warnanya. Serum ini juga membantu untuk mempercepatkan kitaran sel kulit, seterusnya membantu mencerahkan kulit wajah dan hasilnya kulit jadi lebih sihat dan glowing.


Ianya jenis gel krim yang mudah serap apabila sapu ke kulit. Paling best ianya tidak buat kulit wajah rasa "rimas" atau melekit tau.


Ramai tanya cara penggunaan serum ini. Ianya seperti serum yang lain juga, apply pagi dan malam setiap hari selepas toner (jika ada toner). Jika korang nak layerkan dengan serum lain, sila apply serum yang lebih cair terlebih dahulu sebelum apply glow serum ini. Kemudian boleh di ikuti dengan moisturizer, sunscreen (waktu siang) atau sleeping mask (waktu malam).


Manfaat serum ini adalah

- Merawat masalah jeragat

- Merawat masalah bintik hitam

- Merawat masalah parut gelap

- Mencerahkan kulit wajah

- Merawat masalah tona kulit

- Melembabkan kulit wajah

- Merawat tiny bumps di wajah

- Merawat pori besar

- Mempercepatkan proses penyembuhan jerawat


Peringatan!!! kalau nak pakai serum di siang hari pastikan korang guna sunblock sebab bahan aktif jadi lebih dalam kebanyakkan serum boleh buatkan kulit jadi lebih sensitif terhadap sinaran UV / cahaya matahari. Kalau duduk dalam rumah kita masih ada tingkap dan cahaya matahari masih boleh masuk ke dalam rumah. Jadi korang mesti pakai sunblock walaupun berada dalam rumah.


Advertisement

Mesin Potong Rumput Kuasa Bateri Yang Menarik Dan Sesuai Untuk Wanita

1:06:00 PTG

Rumah yang memiliki halaman berumput patut miliki mesin rumput kuasa bateri ini kerana ia sangatlah berguna dan kos penyelenggaraan juga rendah.



Perbandingan antara mesin menggunakan petrol dan bateri, kemenangan masih pada mesin jenis petrol. Tapi kalau setakat halaman berumput yang kecil dan memerlukan beberapa minit sahaja kemenangan diberikan kepada jenis bateri.


Mesin rumput elektrik tidak begitu berat dan mudah digunakan cuma anda tidak boleh potong sampai tanah cuma sekadar nak meratakan rumput sahaja. Lain pula dengan mesin jenis petrol boleh sampai ke akar rumput.



Jika mesin rumput biasa memerlukan sumber petrol maka mesin jenis elektrik pula memerlukan sumber kuasa elektrik iaitu datangnya dari bateri. Kuasa bateri pula mempunyai pelbagai tahap ketahanan iaitu dari 45minit sehingga 180minit sekali guna.


Seperti biasa setiap penggunaan bateri juga mempunyai hayatnya tersendiri mungkin 6 - 12 bulan kena tukar itu pun jika motor mesin masih berfungsi.



Berbalik pada mesin biasa, anda perlu rajin membuat penyelenggaraan berkala kerana ia menggunakan bahan petrol untuk bekerja juga terdapat banyak komponen yang perlu ditukar.


Harga antara dua jenis mesin juga hampir sama iaitu sekitar RM200++ mengikut spesifikasi yang ditawarkan.


Pentingnya Miliki Alat Pembuka Jam Tangan Untuk Pertukaran Bateri

7:05:00 PTG

Hampir setahun sekali wajib singgah kedai jam tujuan tukar bateri dan akhirnya sekarang tukar sendiri sahaja dapatlah berjimat sikit.


Semenjak PKP covid-19 ni penulis nak pergi kedai jam pun dah malas sebab banyak perkara kena buat iaitu cari parkir, beratur scan MySejahtera lagi dan macam-macam la SOP kena ikut. Maka jalan penyelesaian adalah beli set pembuka bateri jam menerusi Shopee(MY) harga semasa RM27.


Selepas boleh buka penutup bateri jam barulah beli saiz bateri yang sesuai melalui Shopee(MY). Harga bateri serendah RM2 sehingga RM50 sebiji, kata orang nak tahan pilihlah yang mahal tapi kalau nak biasa-biasa pilihlah murah tapi tak dapatlah tahan setahun.



Semasa nak diy buka penutup bateri jam tangan, pastikan korang lapik dengan kain atau tisu supaya jika skru jatuh bolehlah nampak pergi mana. Jika tak lapik niaya laa sebab skru jam tangan halus sunguh nak pegang pun kena guna pengepit besi.


Selepas pertukaran berjaya sila catat tarikh dan masa supaya kita tahu berapa lama bateri boleh bertahan sebabnya bateri jam paling lama pun hayat boleh tahan setahun kecuali jam jenis guna nadi haa yang tu memang rare.


Cara Tamatkan Kontrak Produk Coway Setelah Capai Tempoh Matang

12:23:00 PG

Berdasarkan pengalaman minima kontrak Coway adalah selama 3 tahun tanpa sebarang tunggakkan juga bergantung pada dokumen perjanjian pada awal pendaftaran.


Kepada yang belum tahu jika korang ingin batalkan kontrak sebelum tempoh matang maka pihak Coway akan mengenakan penalti dan cara kiraan sila rujuk dengan khidmat pelangan mereka supaya maklumat yang diterima adalah tepat.


Beberapa hari kemudian penulis telah capai tempoh matang kontrak salah satu produk Coway. Dalam kesempatan ini penulis inginlah membuat ujicuba cara menamatkan kontrak iaitu proses memulangkan semula walaupun hanya berbaki 2 tahun sahaja lagi untuk sah menjadi hak milik.



Proses pertama sila pastikan produk yang kita nak pulangkan tu tiada sebarang tunggakkan, seterusnya jika produk Coway daftar atas nama syarikat maka perlulah lampirkan surat rasmi menerusi emel HQ Coway.


Jika daftar secara individual pula anda dikehendaki menghubungi khidmat pelangan Coway sehingga mereka jawab untuk proses penamatan kontrak dengan memberi beberapa pengesahan kad pengenalan dan alamat.


Setelah khidmat pelangan mengesahkan produk korang, technician Coway akan menghubungi dalam masa 3 hari untuk proses pengambilan produk di rumah. Ketika proses pengambilan pastikan korang ada terima salinan surat perlepasan untuk elak dari sebarang jenayah penipuan.


Kepada yang masih menunggu tempoh matang kontrak tu harap tabahlah. Dengar ramai juga golongan sederhana terjerat dengan kontrak Coway ketika berada dalam situasi Covid-19.


coway.com.my

Resepi Spaghetti Carbonara Yang Menyelerakan Untuk Dimakan Bersama Keluarga

11:31:00 PG

Korang yang tak tahu nak masak apa boleh cuba resepi ini. Nampak menyelerakan dan bahan-bahan pun senang nak sediakan. Pasti anak-anak pun suka asyik makan nasi putih nak juga makan mee kan.


Resepi Spaghetti Carbonara cara saya (utk 2-3 orang makan)


Bahan-bahan;

- Spaghetti secukupnya (saya pakai angel hair punya. Jenama Prego)

- Olive oil secukupnya

- Bawang putih (potong dad- Bawang holland (potong - Udang (buan- Cendawan butang dalam tin (buang air dalam tin tu) / cendawan shiitake (tak kisah memana, potong hiris)

- 1 kotak kecik whipping cream (xkisah apa jenama, saya pakai anchor)

- 1/2 kotak kecik susu full cream (xkisah apa jenama, saya pakai dutchlady)

- Mozarella cheese parut (ikut suka nak letak berapa banyak)

- Blackpepper Aji-Shio

Bahan-bahan hiasan;

- Chilli Flakes McCormick

- Parsley leaves / Oregano leaves / Ketumbar (hiris halus. Boleh je pilih mana 1 nak pakai)

Cara-caranya;

1. Rebus spaghetti sampai lembut, toskan. Letak tepi dulu.

2. Tuang olive oil, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan holland sampai naik bau.

3. Masukkan udang dan cendawan yang dah dihiris.

4. Apabila udang dah masak, masukkan whipping cream dan susu full cream.

5. Perasakan garam dan secukup rasa.

6. Letak blackpepper.

7. Masukkan cheese. Bila kuah agak pekat, masukkan spaghetti dan gaul bersama.

8. Hidang dalam pinggan, dan hiaskan dgn chilli flakes dan parsley leaves.

kredit: Eka

Inginkan Alat Ganti Tulen Perodua? Tempah Sahaja Menerusi Kaunter Advisor Di Pusat Servis Mereka

9:18:00 PG

Masih ramai yang tidak tahu akan hal ini dimana sering meletakkan sepenuhnya kepada pihak bengkel atau pengedar kecil untuk menguruskan tempahan sedangkan ia boleh sahaja ditempah menerusi pusat servis dan dijamin akan kualiti dan harga yang berpatutan.


Penulis pernah membuat kajian dengan mencari beberapa item alat ganti perodua seperti hos bahagian enjin di pengedar kecil ternyata mereka sendiri mengatakan ia perlu di tempah. Persoalannya tempah dari mana? Ya, semestinya dari pengedar sah Perodua atau pusat servis.


Dari situ kita sudah mula nampak akan perkhidmatan mereka dan sudah tentu kos perjalanan dan lain-lain akan diambil kira sekaligus ia telah menjadi mahal.



Pasti ada yang berpendapat dengan membeli alat ganti dari Perodua sudah pastinya mahal, sebenarnya yang membuatkan ia mahal adalah kos labour dan pelbagai cukai perkhidmatan yang lain contoh korang lepak dalam bilik aircond dan menikmati hidangan yang disediakan oleh pemilik pusat servis itu sendiri.


Tapi jika korang berhajat hanya nak beli alat ganti sahaja ia sudah pastinya jauh lebih murah dan paling penting adalah tulen dari pusat servis.


Bengkel-bengkel kecil hanya menyediakan kemahiran dan pengetahuan mereka sahaja tapi alat ganti tetap kena kehulur kehilir mencari pengedar dan dari situ sudah mula ada kos perjalanan dan berlaku tindihan harga.


Penulis ada beberapa kali menghantar cadangan kepada Perodua alangkah baik jika mereka menyediakan portal khas atas talian secara terbuka tujuan tempahan alat ganti.


PRO-Ganti

www.perodua.com.my

www.facebook.com/Perodua

Apakah Ciri Kerosakkan Belting Kereta Dan Bila Masa Kena Tukar?

2:07:00 PG

Eh..! kereta kan baru buat apa nak fikir hal belting dan ciri-ciri kerosakkan komponen yang lain bukan beli kenderaan second hand.



Walaupun status kenderaan baru, tahukah anda setiap komponen yang digunakan mempunyai tahap kualiti yang berbeza serta telah diuji tempoh ketahanan.


Lebih mudah difahami jaminan sesebuah kenderaan baru mengikut jarak kilometer dan tahun sahaja iaitu dari 100-150k/M atau 3-5 tahun sahaja sila rujuk buku manual.



Belting kenderaan pula boleh bertahan dari 60k-80k mileage bergantung pada kualiti. Jika inginkan penjimatan boleh cuba item after market atau copy ori yang lebih murah berbanding harga tulen.



Setakat ini perbezaan nak tahu belting bagus atau tidak adalah ia mudah mengeluarkan bunyi menyiut walaupun sudah di ikat dengan ketat. Seterusnya jangan lupa setiap pulley mempunyai bearing masing-masing dimana ia juga perlu diganti bagi kelancaran belting.


Akhir sekali sebelum proses pertukaran belting atau bearing pulley, hendaklah anda memastikan tahap gegaran enjin adakah engine mounting masih dalam keadaan baik atau sudah koyak kerana ia boleh memberi kemudaratan pada komponen enjin terutama bahagian bearing.


 
DMCA.com Protection Status

HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(001859511-H)