Terkini

Robi Robot Kecil Jepun Takahashi Yang Boleh Berbahasa Malaysia


Robi setinggi 34cm  (13.4 "), Robi akan menjadi seperti kanak-kanak di rumah anda. Tiada pengaturcaraan diperlukan kepada Robi pre-assembled, Kerana ia hanya memerlukan SD card yang telah diprogram lingkungan 200 perkataan lebih untuk berkata-kata dan program penggerakan.

Robi juga mampu bertindak balas kepada manusia menggunakan sensor di matanya dan akan menyanyi dan menari jika anda meletakkan aturan muzik. Robi juga boleh bertindak sebagai alat kawalan jauh TV, menukar saluran untuk anda melalui modul dalaman beliau. Ia kelihatan seperti manusia kerana mempunyai penggerakan realistik.

Siapakah pengasas robot kecil ini ?

Tomotaka Takahashi, roboticist dan pengasas Universiti Kyoto ROBO-GARAGE sejak tahun 1999, mencipta robot humanoid terkenal dengan lancar.


Tomotaka Takahashi , saya membuat robot pertama dari kotak sabun dan kotak pita dengan lengkap muka robot. Robot bergerak pertama adalah ketika saya berumur lapan tahun dengan menggunakan kawalan jauh, gear, roda dan motor juga mempunyai sepasang tangan.

Sehingga apabila saya adalah seorang pelajar ekonomi, saya terpaksa berfikir dengan waras tentang kerjaya masa depan saya. Saya sedar berapa banyak saya suka robot dan belajar keras untuk mendapatkan ke kursus kejuruteraan di Universiti Kyoto.

Hari ini, Saya yang berpangkalan di Universiti Tokyo dan juga menjalankan syarikat saya sendiri, Robo-Garage, yang saya bina di Kyoto selepas menamatkan pengajian dan penyelidikan kira-kira 50%, perniagaan 50%.

Sedikit maklumat Robi:

- Pre-assembled
- Bateri dan SD card untuk Robi bercakap dan bergerak (lingkungan 20-30 minutes)
- Saiz: lingkungan 34 x 16 x 12cm (13.4 x 6.3 x 4.7")
- Berat: lingkungan 1kg (2.2 lb) (termasuk bateri)
- Bahasa lingkungan 200 phrases (bakal sokong pelbagai bahasa)
- Menyanyi dan Menari dengan kelipan LED, speaker, sensor manusia, suara
- Game Mode
- Tidak memerlukan programing
- Cara-cara pemasangan akan diberi.

Senarai Komponen Dan Harga:Gambar dipetik dari sebuah kedai yang menjual komponen untuk menyiapkan Robi secara berperingkat. Percaya atau tidak sesiapa yang mampu menyiapkan sebuah robot Robi ini pastikan akan menjualkan semula dengan harga yang lebih tinggi. Adakah anda salah seorang dari pengumpul komponen Robi ?


Share this:

 
DMCA.com Protection Status

HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(001859511-H)