Terkini

Tefal Kuali Non Stick Kebaikkan Dan Keburukkan

Tefal menjadi tajuk utama posting ini kerana telah berjaya memasuki minda dikalangan wanita yang gemar memasak di dapur.Untuk melakukan ujicuba kami telah pun membuat pembelian sebuah kuali jenama Tefal Non-Stick dari Shopee ketika kempen harga Shock Sale minggu lepas cuma tak pasti keluaran China atau France. Setelah barang berjaya dihantar oleh abang Pos Laju yang bersemangat naik tangga ketika itu, kami pun melakukan ujian pertama dengan menyediakan hidangan lempeng tanpa menggunakan sebarang minyak masak dan ternyata ia tidak melekat.


Tujuan ujicuba diatas adalah untuk mengurangkan penggunaan minyak ketika memasak oleh kerana itu kuali jenis non stick sangat diperlukan ketika proses penyediaan makanan. Namun sumber pencarian yang kami dapati berkata kuali jenis non stick dan seangkatan yang lain mempunyai beberapa kandungan kimia seperti bahan lilin, coating dan bahan-bahan yang mudah tanggal dan sekaligus akan memasuki dalam setiap hidangan kita.Kami pun fikir secara logik dengan membayangkan kebanyakkan kuali diperbuat daripada bahan besi dan tidak mustahil kandungan besi itu mampu memasuki dalam makanan ketika dalam keadaan suhu yang panas setelah itu kami pun melakukan sedikit pencarian maklumat dari beberapa sumber laman web yang sudi berkongsi cara penggunaan kuali moden. Dapati ada beberapa tips yang berguna iaitu elak keringkan air basuhan dalam kuali non stick seperti yang sering dilakukan oleh tukang masak di gerai masakkan panas.


Manakala pengguna kuali jenis non stick harus meningkatkan tahap kesabaran ketika berada di dapur kerana kuali jenis ini tidak boleh digunakan dalam keadaan api besar kerana berupaya merosakkan permukaan cat. Pengunaan api sederhana atau baik adalah api minima sangatlah disarankan demi menjamin kesihatan tubuh badan kita sekaligus dapat menjaga jangka hayat kuali dan jangan lupa elakkan mencuci menggunakan bahan kasar seperti penyental besi bontot kuali.


Seterusnya anda dilarang melakukan perbuatan yang mampu merosakkan permukaan kuali dengan cara memanaskan kuali sebelum memasukkan minyak masak. Cara yang betul adalah memasukkan minyak masak sebelum menyalakan api gas bagi mengelakkan kepanasan yang terlampau.


Akhir sekali anda sebagai pengguna kuali moden harus sentiasa mencari maklumat tentang cara penggunaan sebelum memasak kerana kuali jenis ini tidak menyokong semua jenis masakkan kerana permukaan cat tidak dapat tahan suhu kepanasan yang agak lama oleh kerana itu anda dinasihatkan cari maklumat mengenai material kuali yang bersesuaian dengan masakkan anda sebelum ia memudaratkan kesihatan ahli keluaraga yang lain.


Share this:

Catat Ulasan

 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)