Terkini

Mitsubishi Merancang Menyelamatkan Loji LNG Chiyoda Bernilai A$ 1.85b

Mitsubishi Corp dan MUFG Bank merancang untuk menyelamatkan syarikat kejuruteraan loji Chiyoda dengan lifeline bernilai 150 bilion yen (A$ 1.85 bilion) untuk pemulihan diatas permintaan gas asli cecair (LNG) yang semakin besar.Walau bagaimanapun, perubahan global dari arang batu dilihat meningkatkan permintaan gas asli, dan Royal Dutch Shell telah meramalkan perdagangan LNG global meningkat 11 peratus kepada 354 juta tan tahun ini. Mitsubishi berkata ia menjangkakan pertumbuhan sedemikian akan turut menjana peningkatan dalam projek LNG.


Mitsubishi, yang telah melepaskan Chiyoda dua kali dan memiliki 33.4 peratus kepentingan dalam syarikat kejuruteraan, akan menyediakan sebahagian besar daripada 150 bilion yen lifeline melalui penempatan swasta saham dan pinjaman pilihan baru, kata laporan itu, tanpa menyebut sumber.
MUFG Bank, sebahagian daripada Mitsubishi UFJ Financial Group, akan menyediakan pembiayaan tambahan untuk urusan pembaikkan pulih projek itu. Sehubungan itu Mitsubishi turut menghantar 30 pengurusnya untuk membina semula loji Chiyoda.


Chiyoda, salah satu pembina utama loji gas asli cecair dan mempunyai liabiliti melebihi aset sebanyak 59.2 bilion yen. Pada mulanya ia mendapat sokongan daripada Mitsubishi Heavy Industries, tetapi industri gergasi itu enggan membantu kerana pihak mereka sibuk dengan isu-isu termasuk projek Mitsubishi Regional Jet yang tertunda lama.


Chiyoda akhirnya mengambil alih dari pemegang saham utama Mitsubishi Corp dengan harapan untuk menjana sinergi dengan perniagaan LNG global Mitsubishi. Tetapi ada pandangan mengatakan syarikat itu dipersalahkan kerana tidak campur tangan dengan lebih agresif.


Share this:

Catat Ulasan

 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)