Terkini

Resepi Spaghetti Carbonara Yang Menyelerakan Untuk Dimakan Bersama Keluarga

Korang yang tak tahu nak masak apa boleh cuba resepi ini. Nampak menyelerakan dan bahan-bahan pun senang nak sediakan. Pasti anak-anak pun suka asyik makan nasi putih nak juga makan mee kan.


Resepi Spaghetti Carbonara cara saya (utk 2-3 orang makan)


Bahan-bahan;

- Spaghetti secukupnya (saya pakai angel hair punya. Jenama Prego)

- Olive oil secukupnya

- Bawang putih (potong dad- Bawang holland (potong - Udang (buan- Cendawan butang dalam tin (buang air dalam tin tu) / cendawan shiitake (tak kisah memana, potong hiris)

- 1 kotak kecik whipping cream (xkisah apa jenama, saya pakai anchor)

- 1/2 kotak kecik susu full cream (xkisah apa jenama, saya pakai dutchlady)

- Mozarella cheese parut (ikut suka nak letak berapa banyak)

- Blackpepper Aji-Shio

Bahan-bahan hiasan;

- Chilli Flakes McCormick

- Parsley leaves / Oregano leaves / Ketumbar (hiris halus. Boleh je pilih mana 1 nak pakai)

Cara-caranya;

1. Rebus spaghetti sampai lembut, toskan. Letak tepi dulu.

2. Tuang olive oil, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan holland sampai naik bau.

3. Masukkan udang dan cendawan yang dah dihiris.

4. Apabila udang dah masak, masukkan whipping cream dan susu full cream.

5. Perasakan garam dan secukup rasa.

6. Letak blackpepper.

7. Masukkan cheese. Bila kuah agak pekat, masukkan spaghetti dan gaul bersama.

8. Hidang dalam pinggan, dan hiaskan dgn chilli flakes dan parsley leaves.

kredit: Eka

Share this:

Catat Ulasan

 
DMCA.com Protection Status

HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(001859511-H)