Terkini

5 Jenis Peta Alternatif Selain Google Maps / Waze

Aplikasi peta milik Google sangat terkenal hampir diseluruh dunia kerana ia mempunyai kadar penggunaan yang tinggi disamping itu ia turut berjaya miliki sebahagian data dari aplikasi Waze.Seperti yang kita tahu kini Waze dimiliki oleh Google dan ia juga salah satu aplikasi peta yang pengguna boleh saling berkongsi maklumat lalu lintas sesama sendiri.


Tapi dalam posting ini penulis ingin kongsi beberapa alternatif aplikasi peta yang mungkin kita tidak pernah nak ambil tahu. Sebelum itu sebagai pengguna perlulah tahu akan setiap aplikasi yang berada di peranti telefon bimbit sama ada ia selamat digunakan atau disebaliknya.Sebagai contoh rakyat diluar negara selalu mengambil peduli akan setiap data privasi mereka dan mereka sentiasa mencari alternatif dari kekal dengan satu jenama contoh yang kita tidak boleh elak adalah Google. Apa perkara semua kita pasti akan rujuk Cikgu enjin carian Google kalau tak reti membaca terus rujuk ke Cikgu Youtube tak reti nak pergi sesuatu lokasi terus jumpa Cikgu Google Maps.


Sedar atau kita telah jadikan Google sebagai teman rapat, haaa nampak tak permainan dia. Tanpa berbual panjang penulis nak senaraikan beberapa jenis peta alternatif yang ada tapi tidak terkenal seperti kita guna sekarang.


5. Yandex Maps

Peta milik rusia ini sememang bagus diguna pakai oleh rakyat tempatan mereka namun ia juga dikatakan telah berfungsi hampir diseluruh dunia termasuk Asia. Khabarnya ada syarikat E-hailing berasal dari Rusia sedang guna perkhidmatan ini bagi mengantikan peta milik google.


4. MapQuest

Peta ini mempunyai beberapa ciri terbaru iaitu boleh periksa penginapan hotel, flight dan kereta sewa selain itu peta mereka menggunakan database OSM iaitu sumber terbuka tidak seperti Google dan Yandex.


3. Bing Maps

Ini adalah sebahagian perkhidmatan Microsoft untuk kegunaan telefon pintar dia iaitu Nokia dan menggunakan sebahagian data dari TripAdvisor.


2. Here Maps

Yang ini penulis pernah terlihat kenderaan mapping dia bergerak di sekitar lembah klang untuk mengambil gambar seperti Google Street View. Pada mulanya penulis fikir adakah mereka ini sedang ukur jalan namun selepas Google it! rupanya ia adalah sebahagian perkhidmatan peta atas talian dan mereka mempunyai ciri peta Offline dimana pengguna perlu memuat turun peta mengikut negara masing-masing.


1. OsmAnd

Si osmand ni tiada peta jenis webview tapi ia lebih pada aplikasi telefon, osmand ini juga menggunakan database openstreetmap(OSM) iaitu sumber terbuka dan memerlukan sumbangan dari komuniti. Osmand ni juga telah menggunakan sebahagian data dari Wikipedia untuk melariskan lagi data peta mereka yang kini sedang giat melakukan kempen untuk pengguna bertukar dan bergerak secara komuniti.


Huraian antara peta sumber terbuka OpenStreetView(OSM) dan peta yang dimiliki oleh Google, Microsoft, Yandex, Apple dan sebagainya sangatlah berbeza kerana peta OSM bergerak secara komuniti dan menyumbang secara sukarela tanpa paksaan jika nak dibandingkan oleh perkhidmatan yang ada ini dalam senyap mereka mengumpul data pengguna untuk kepentingan sendiri.


Tahukah anda data privasi kita sangatlah bernilai kepada mereka oleh kerana itu seharusnya sentiasa mencari alternatif supaya data kita tidak dimonopoli oleh mereka.


Share this:

Catat Komen

 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)