Terkini

Perkara Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Sertai Grabfood

Sekarang manusia sedang cuba beralih kepada digital dari segi semua sudut tapi sebelum kita jadi pengguna harus kita kaji selidik dahulu beberapa perkara.


Di Malaysia kita mempunyai pelbagai bangsa dan kaum mahupun agama tapi kalau cerita bab agama ada sesetengah individu mereka hanya sekadar ambil ringan demi keuntungan.


Semasa dunia sedang dibelengu dengan serangan virus pandemik covid-19 pelbagai sektor perniagaan dan keluarga telah terjejas ekoran pendapatan dan simpanan semakin berkurangan namun kerajaan ketika itu masih membenarkan beberapa sektor perniagaan penting untuk terus beroperasi seperti pasaraya, penghantar makanan, kenderaan awam dan lain-lain.Sejak itu maka berduyun-duyun pemilik motosikal mendaftar dalam bidang delivery demi menampung perbelanjaan dan semenjak itu juga jalanraya sekitar lembah klang ini dipenuhi dengan motosikal delivery dari pelbagai jenama.


Tapi dalam artikel ini hanyalah cerita tentang jenama Grabfood yang mungkin sedang menjadi pilihan utama untuk dijadikan punca rezeki dari pelbagai lapisan masyarat baik muda mahupun tua. Tapi sebelum itu anda perlu tahu satu perkara dimana sektor delivery makanan kebanyakkan bercampur aduk antara Halal-Non-Halal.


Jika jenama lain mungkin ada pilihan untuk rider memilih ID Halal atau Non-Halal manakala jika Grabfood sememangnya tidak boleh kerana itu semua bergantung pada nasib atau berdasarkan penilaian dari sudut tertentu.


Tapi jangan terkejut kalau rakan anda dahulunya ID Non-Halal tiba-tiba menjadi Halal haa itu mungkin dia ada buat rayuan di pejabat atau sebagainya(pandai2lah nak hidup). Dari segi pendapatan setakat ini semua jenama delivery lebih kurang sama cuma kepada yang lebih suka gaji hari Grabfood salah satunya pilihan kerana ia bukan sahaja bebas tunai malah turut boleh buat pengeluaran setiap hari tanpa gagal dengan syarat pengeluaran haruslah dibuat sebelum jam 5 petang(hanya akaun Maybank).


PERBEZAAN ID HALAL & NON-HALAL DARI SEGI PEKERJAAN

HALAL - Hanya menyokong restoran(vendor) yang mempunyai sijil halal atau kedai muslim sahaja tapi jangan terkejut kalau tiba-tiba kena pergi kedai cina ambil order haa itu mungkin sistem Grabfood sudah tidak betul atau anda ketika itu kena bantu ambil order disebabkan tiada rider Non-Halal berhampiran.


NON-HALAL - Menyokong hampir semua restoran(vendor) dan semua bidang pekerjaan iaitu delivery barang(GrabExpress 20% komisen) dan runcit(GrabMart). Tapi disini agak bermasalah bagi rider Muslim kerana terpaksa hantar makanan khinzir dan minuman arak, ada individu yang paksa rela dan ada yang terus menekan butang batal pesanan walaupun kadar peratus pembatalan menjadi tinggi lalu akaun pun bakal dibatalkan oleh Grabfood.


RADIUS PENGHANTARAN

Radius segi penghantaran boleh dikatakan tanpa had tapi masih kekal dalam kawasan negeri maknanya tadelah lintas negeri lain seperti ke melaka dan pahang manakala sabah ke sarawak. Cuma yang tak sedapnya kena pickup jauh hantar jauh haaa bahagian ni memang jiwa kena kental kalau tidak sila tekan butang cancel dan hadapi peningkatan peratusan pembatalan.


Selebihnya pilihan ditangan anda sama ada ingin mencuba atau memang dalam keadaan sesak kewangan kerana belum jumpa pekerjaan yang sesuai.


Share this:

1 ulasan :

  1. www.nonwovenbagmalaysia.com.my/ www.magspremiums.com
    MAGS PREMIUM GIFTS SDN BHD We specialize in premium and corporate gifts printing (cenderamata korporat) , Welcome to custom made your own design on the gifts. Example: non woven bags, tshirt, lanyard, keychain, etc...

    BalasPadam

 
HakCipta © 2010- Sekejung.com | Dimiliki Oleh Dimensi Teknologi Bumi Niaga(1859511-H)